2016-01-31 Jaarlijkse inventarisatie Sleedoornpage-eitjes

Jaarlijkse inventarisatie Sleedoornpage-eitjes

6 februari 2016, door Violet Middelman


Midden in het winterseizoen is onze eerste activiteit steevast het zoeken naar de eitjes van de Sleedoornpage, zo ook dit jaar. Het weer zat niet mee, maar toch hadden we een mooie groep met zoekers en een redelijk goed resultaat.


Echt winter is het dit jaar nog niet geweest, het was zelfs zo zacht dat er met Kerst nog dagvlinders rond vlogen. Het gevolg van de extreem zachte temperaturen was dat in januari de bloemknoppen van de Sleedoorns al behoorlijk fors waren en sommige struiken zelfs al in bloei kwamen. Pas op 30 januari stond de zoektocht naar de eitjes van de Sleedoornpage te Soest gepland, en we konden ook echt niet eerder.

Op DE dag kwam de regen met bakken uit de lucht, het was een natte bedoening.


Zoeken in de regen (foto Violet Middelman)


Het zoeken naar de eitjes is onmogelijk als er rijp of sneeuw op de takken zit, maar glinsterende regendruppels maken het er ook niet makkelijker op. Daarnaast is het gewoon niet fijn om een paar uur in de regen buiten stil te staan… Toch was iedereen gemotiveerd om te speuren naar die kleine witte eitjes. Gelukkig werden er wel eitjes gevonden, want anders is het helemaal zo triest.

Het eerste eitje werd gevonden door onze gast-zoeker Jasper, toch leuk als je voor het eerst gaat zoeken naar die eitjes.


Jasper vindt het eerste eitje (foto Violet Middelman)


Na een uurtje zoeken was het tijd voor koffie/thee/warme chocomel en koek. In de regen, een beetje triest, maar met de fleurige parapluus zag het er toch gezellig uit. Daarna ging iedereen weer verder met speuren en werden er nog wat eitjes gevonden.

Rond het middaguur stopten we om bij Corry thuis even warm te worden bij de houtkachel met een lekkere bak soep. Daar knapt een mens van op!


Even warm worden met een bak soep (foto Violet Middelman)


Na de pauze gingen we weer terug om de laatste strook struiken af te speuren naar eitjes. Gelukkig was het bijna opgehouden met regenen, wat het toch iets aangenamer maakte. We vonden bijna net zoveel eitjes als we ’s ochtends hadden gevonden, waarmee het totaal op 43 eitjes uit kwam.

Geen slechte score voor Soest, maar stiekem hadden we toch op iets meer gehoopt.


Eitjes Sleedoornpage (foto Remco Vos)


Een week later, op zaterdag 6 februari, zijn Remco en ik terug gegaan om nog eens te zoeken. Nu met droog weer gelukkig. Uit ervaring weten we dat er altijd eitjes over het hoofd worden gezien en dat een 2e keer zoeken vaak nog wel een paar eitjes oplevert. Het eerste deel van de struiken leverde helaas geen nieuwe eitjes op, het voelde een beetje hopeloos. Toch waren we er van overtuigd dat we met elkaar eitjes hadden gemist, dus zochten Remco en ik stug door. En ja hoor, daar was het eerste eitje, en daar de volgende, allen zonder touwtje, dus nog niet eerder gezien en geteld. Uiteindelijk vonden we 13 eitjes die we bij de eerste zoektocht hadden gemist! Dat maakte een totaal van 56 eitjes, wat een beter gevoel gaf dan ‘maar’ 43 eitjes.


Eitje Sleedoornpage & Springstaartje (foto Violet Middelman)


Een leuke bijkomstigheid waren trouwens de vele 16-stippelig lieveheersbeestjes die op de struiken overwinterden. Lekker knus bij elkaar zaten ze op de takken van de Sleedoornstruiken, mooie beestjes!


16-stippelig lieveheersbeestje - Tytthaspis sedecimpunctata (Foto Violet Middelman)


Zie voor meer foto’s:


Peter van der Wijst


Violet Middelman & Remco Vos


En natuurlijk sluiten we af met een imago van de Sleedoornpage, hier eentje die we afgelopen jaar op 26 augustus zagen.


Sleedoornpage imago (foto Remco Vos)