2018-05-08 Op de Vliegbasis

...Op de vliegbasis

8 mei 2018, door Violet Middelman


Wow, volop zomer met zo’n 28 graden, blauwe luchten en een strak stralende zon!

Deze avond stond het lokken van nachtvlinders op de Vliegbasis op de agenda, het zag er veelbelovend uit. Maar zouden we inderdaad ook veel en leuke nachtvlinders op het laken krijgen? En misschien zouden daar dan ook nog wat pijlstaarten bij zitten?


Zo vroeg op de avond tref je zelden pijlstaarten, die komen meestal pas wat later op de avond, of zelfs pas na middernacht. Maar de kleine nachtvlinders zijn ook leuk! Neem bijvoorbeeld de Donkere nassaubandmot, klein maar fijn, en vernoemd naar Willem van Oranje.


Donkere nassaubandmot – Cedestis subfasciella (foto Remco Vos)


Iets groter dan de Donkere nassaubandmot is de Gewone Dennenlotboorder.

Dit is best een algemeen voorkomende nachtvlinder, maar door de mooie tekening vinden we het toch de moeite waard om deze soort in dit verslag te plaatsen.


Gewone dennenlotboorder – Rhyacionia buoliana (Foto Remco Vos)


Naast nachtvlinders komen er ook heel veel ander beestjes op het licht af, zoals langpootmuggen, vliegjes en ander spul. Deze avond hadden we een exemplaar van het Boletenzwartlijfje op het laken, een kevertje dat als rups in zwammen leeft en vreet. Het is een soort kever die zich weinig laat zien, mooie waarneming dus.


Boletenzwartlijfje – Diaperis boleti (foto Remco Vos)


Op dit moment zijn er steeds meer soorten nachtvlinders die vliegen. Neem bijvoorbeeld de eenstaartjes, over het algemeen hebben ze een vrij karakteristieke vleugelvorm en houding. De tekening op de vleugels (en uiteraard altijd de vliegtijd) geven meestal duidelijk aan met welke soort je te maken hebt.

Deze avond hadden we zowel de Gele eenstaart als de Berkeneenstaart.


Gele eenstaart – Watsonalla binaria & Berkeneenstaart – Drepana falcataria (foto Remco Vos)


Ondanks dat we al meerdere jaren nachtvlinders lokken in Eemland (Soest/Baarn) komen we nog steeds nachtvlinders tegen die we eerder niet hebben gezien. Neem bijvoorbeeld de Bruine wapendrager, geen zeldzame soort. Wij hebben deze pas in 2018 in Zeist en deze avond in Soest voor het eerst in Nederland gezien. Wat een mooie beestjes!


Bruine wapendrager – Clostera curtula (foto Remco Vos)


En over mooie beestjes gesproken, wat zijn nachtvlinders in het algemeen toch mooi! Wat nou saaie, grijze of bruine motten…  Neem de Gevorkte silene-uil of de Schaaruil. Die zijn toch echt niet saai om te zien?!


Gevorkte sileneuil - Sideridis rivularis & Schaaruil – Hada plebeja (foto Remco Vos)


Dit is ook het moment dat er weer zomervlinders gaan vliegen. Zomervlinders zijn nachtvlinders uit de familie van de spanners. Ze hebben een groene tot witte kleur. Deze avond hadden we een Melkwitte zomervlinder op het laken. Deze soort dankt zijn naam aan het snel van lichtgroen naar melkwit verkleuren van de vleugels.


Melkwitte zomervlinder – Jodis lactearia (foto Remco Vos)


De vlinders bleven maar komen, echt zo’n avond zoals je wilt als nachtvlinderaar. Veel variatie in de soorten, telkens weer iets nieuws. De meikevers waren iets minder leuk, maar ach, dat hoort erbij in mei. Een vreemde snuiter onder de nachtvlinders is de Snuitvlinder. Deze soort kan je niet over het hoofd zien, want de uitstekende ‘snuit’, het opvallende achterlijf en de vorm van de vleugels zijn onmiskenbaar. Het is een algemene soort, maar staat wel als ’gevoelig’ op de rode lijst.


Snuitvlinder – Pterostoma palpina (foto Remco Vos)


Er komen meerdere soorten blokspanners voor in Nederland, welke eigenlijk allemaal goed van elkaar te onderscheiden zijn. Alleen de Sint-janskruidblokspanner en de Streepblokspanner lijken sterk op elkaar. Beide soorten komen voor in Eemland, je moet dus goed kijken en op kleine verschillen letten om ze uit elkaar te houden. Voor de verschillen verwijzen we je naar de Vlinderstichting,  Vanavond kwam de zeldzame Streepblokspanner op bezoek.


Streepblokspanner - Aplocera plagiata (foto Remco Vos)


Maar misschien wel de mooiste soort die we vanavond zagen was de Gevlamde uil. Deze nachtvlinder heeft een prachtige tekening en schitterende kleuren. Een zeldzaam beestje welke als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst staat. En wij hadden er zomaar 2 op het laken!


Gevlamde uil – Actinotia polyodon (foto Remco Vos)


Het was een fantastische avond, pas na 2:00 uur deden we het licht uit om ons bed op te gaan zoeken.


Weegbreesteltmot – Aspilapteryx tringipennella (foto Remco Vos)