2017-05-21 Zakdragers, kokermotten en meer op De Stompert

Zakdragers, kokermotten en meer op De Stompert

21 mei 2017, door Violet Middelman


Zondagmiddag 21 mei 2017, het was een mooie, warme voorjaarsdag om op pad te gaan.

Op De Stompert wilden we op zoek gaan naar o.a. de rupsen van de Eikenvoorjaarsuil -

Orthosia miniosa, de Bruine metaalvlinder - Rhagades pruni en wat verschillende soorten zakdragers.  Doelsoorten genoeg, maar we moesten ze nog wel even vinden.


Zoals altijd gingen we op de parkeerplaats eerst op zoek naar de Knopzakdrager - Bacotia claustrella. Binnen een paar seconden hadden we al weer enkele exemplaren op een eikenboompje ontdekt. Het waren nog ‘jonge’ zakjes, vrij kaal. De rupsen met hun kokertjes zijn vrijwel het hele jaar te vinden, de imago’s vliegen in juni en juli. De volwassen vrouwtjes hebben geen vleugeltjes en kunnen dus niet vliegen.


Knopzakdrager - Bacotia claustrella (Foto Violet Middelman).


Op de betonnen paaltjes daar zitten vaak ook Knopzakdragers, maar nu vonden we er een ander soort zakje. Het zakje (met rupsje) van de Hoornzakdrager - Luffia ferchaultella. Vliegtijd en rupsentijd komen overeen met die van de Knopzakdrager.


Hoornzakdrager - Luffia ferchaultella (foto Violet Middelman)


Via het anti-fietshekje liepen we het terrein van De Stompert op. We zagen meerdere beestjes vliegen, maar ze lieten zich mooi niet door ons bekijken of vangen… Gelukkig was een Mi-vlinder - Callistege mi zo attent om af en toe een paar seconden op een plekje te blijven zitten zodat we een kans kregen om hem op de foto te krijgen.


Mi-vlinder- Callistege mi (foto Violet Middelman)


Zoals we al hadden verwacht zagen we de rupsjes van de Bruine metaalvinder - Rhagades pruni. Soms zagen we meerdere rupsjes vlak bij elkaar, terwijl we daartussen geen enkel rupsje aantroffen.

Hoe dan ook, we hebben er meer dan honderd geteld, niet verkeerd.


Bruine metaalvlinder - Rhagades pruni (foto Violet Middelman)


Opeens hoorden we een geluid, het was een Nachtzwaluw. We keken elkaar met grote ogen aan, een overdag zingende Nachtzwaluw, wat gaaf! Aan het eind van de wandeling hoorden we het nog een keer, maar een kans om geluidsopnames te maken kregen we helaas niet. De herinnering is in ieder geval mooi!


We speurden de heide af naar de Gestreepte heidekokermot - Coleophora pyrrhulipennella. Dit is een zakdragertje met een zwart zakje die je voornamelijk op struikheide kan aantreffen. Ook in dit geval moet je het juiste zoekbeeld hebben, dan kan je ze bijna niet over het hoofd zien als ze in een gebied aanwezig zijn.


Gestreepte heidekokermot - Coleophora pyrrhulipennella (foto Remco Vos)


Een zeldzame soort die we vrijwel elk jaar op de Stompert treffen is de Eikenvoorjaarsuil - Orthosia miniosa.

De prachtige rupsen leven in het begin gezellig bij elkaar op eiken.


Eikenvoorjaarsuil - Orthosia miniosa (foto Remco Vos)


We kwamen ook verschillende rupsen van de Gepluimde spanner - Colotois pennaria tegen. Mooie rupsen om te zien, en met de rode uitstulpingen op hun kont redelijk goed herkenbaar. Eén van de rupsen was geparasiteerd en had meer dan 10 larven van de sluipwesp Euplectrus spec. op het lijf (met dank aan Jeroen Voogd voor de mogelijke determinatie). Deze arme rups gaat het niet tot volwassen vlinder schoppen.


Gepluimde spanner - Colotois pennaria (foto Remco Vos)

 

Op een paar jonge eikenboompjes vonden we de prachtige mijnen van de Zilvermijnmot - Acrocercops brongniardella. Voor extra tekst, foto’s en uitleg over de Zilvermijnmot, klik hier een bericht over deze soort.


Zilvermijnmot - Acrocercops brongniardella (foto Remco Vos)