2020-05-31 Schietmot toch op!

Schietmot toch op!

31 mei 2020, door Remco Vos

 

Nadat we gisteren op de Stulpheide stonden, gingen we deze avond, alweer de laatste dag van de maand mei, naar Landgoed de Paltz. Toen we aankwamen was het eerst nog even genieten van de mooie zonsondergang. Daarna snel het laken opzetten en zorgen dat alles klaar was voor een hopelijk leuke avond.


Zonsondergang (foto Violet Middelman)

 

Nadat de lamp aan was gezet was het al snel heel druk bij het laken, helaas voor ons niet met vlinders maar met honderden schietmotten, het waren bijna allemaal exemplaren van de Oecetis ochracea, deze soort heeft geen Nederlandse naam. Waarschijnlijk was het nu zo’n beetje het moment voor deze beestjes om massaal uit hun kokertjes te sluipen. Gelukkig werd het na een tijdje wat minder en lieten ook de nachtvlinders zich wat meer zien.

 

Honderden schietmotten, Oecetis ochracea (foto Remco Vos)

 

Zoals gezegd kwamen er naast de vele schietmotten ook nachtvlinders op het laken, de Fraaie korrelpalpmot - Teleiopsis diffinis was er net als de afgelopen keren weer snel bij. De Smalpalpmot Carpatolechia proximella zat er ook, dat was de eerste keer dat we deze soort op de Paltz zagen. Een ander leuk klein vlindertje die het laken bezocht was de Duinzeggemineermot - Elachista biatomella. Waardplanten van deze soort zijn mogelijk scherpe zegge - Carex acuta en zeegroene zegge  - Carex flacca. De rupsjes maken een gangmijntje in het blad, later gevolgd door een blaasmijntje. De Duinzeggemineermot zagen wij hier vorig jaar ook.


Duinzeggemineermot- Elachista biatomella (foto Remco Vos)

 

Maar er kwamen nog meer micro’s op het laken zoals de Kraagvleugelmot - Nephopterix angustella, een soort waarvan de rupsjes later in het jaar te vinden zijn in de felroze besjes van de kardinaalsmuts. Natuurlijk ook een fors aantal exemplaren van de Groene eikenbladroller - Tortrix viridana, zoals elk jaar rond deze tijd zijn ze er ineens massaal.

Ook een klein bruin-geel gekleurd vlindertje liet zich zien, het Vaal stamgastje - Denisia stipella. Zijn naam dankt hij eraan dat iemand geregeld ergens komt, en in dit geval omdat hij graag geregeld op stammetjes zit. De rupsjes van deze soort leven in de bast van dode naaldbomen, onder andere gewone zilverspar - Abies alba  en den - Pinus spp.. Maar ze kunnen ook in de strooisellaag en de kegels onder deze bomen zitten.


Vaal stamgastje - Denisia stipella (foto Remco Vos)

 

De Vingerhoedskruiddwergspanner is een soort die wij al eerder gezien hebben op de Paltz. Nu is de waardplant daar ook wel op sommige plekken volop aanwezig, dus ergens ook wel logisch dat we deze soort hier zien. Er is wel een gelijkende soort, de Vlasbekdwergspanner - Eupithecia linariata. Klik hier voor een overzicht van de verschillen tussen deze twee soorten.


Vingerhoedskruiddwergspanner - Eupithecia pulchellata (foto Remco Vos)

 

Ook altijd een mooie soort om te zien is de Gevlekte groenuil - Moma alpium. Een prachtig groen, zwart en wit gekleurde vlinder. De eerste keer dat we deze zagen was ook op de Paltz en toen zat hij overdags op een boom en was bijna niet te zien door zijn camouflerende kleuren. Zo op het laken viel hij goed op. De laatste keer was in 2016, dus nu na zo’n 4 jaar weer, we waren daar best wel blij mee!

Gevlekte groenuil - Moma alpium (foto Remco Vos)

 

Een soort die veel voorkomt in heidegebieden is de Heidelichtmot - Pempelia palumbella, een mooi gekleurd vlindertje. De rupsjes leven voornamelijk op struikheide - Calluna vulgaris. In dit gebied staat wel heide, (nog) niet in grote hoeveelheden, maar het worden wel steeds meer struiken. Blijkbaar vind deze soort het al genoeg heide om zich te kunnen vestigen, nog niet eerder zagen we deze soort op de Paltz.


Heidelichtmot - Pempelia palumbella (foto Remco Vos)

 

Een paar dagen geleden hadden we het er nog over dat we nog geen Wapendrager -

Phalera bucephala gezien hadden, ook deze avond leek het erop dat we deze leuke soort niet zouden zien. Het was inmiddels half twee geweest en we begonnen met de voorbereidingen om in te gaan pakken. Violet haalde het onderlaken weg en toen zag ik iets zitten waar wel eens een Wapendrager zou kunnen zijn. Maar het ging te snel om het goed te zien, gelukkig legde ze het laken iets verder op de grond en ja hoor, het boefje had zich verstopt en wilde zich eigenlijk niet aan ons laten zien.


Wapendrager - Phalera bucephala (foto Remco Vos)

 

De avond leek een beetje rustig op gang te komen, of kwam dat doordat we door alle schietmotten de vlinders niet zagen? Maar uiteindelijk hebben we vanavond zo’n 75 soorten nachtvlinders gezien.

 

Hieronder een voorbeeldje van twee groene vlinders, maar blijkbaar is voor de ene soort groen nog niet groen genoeg!


Groene eikenbladroller - Tortrix viridana & Appeltak - Campaea margaritaria, beide groen, maar heel verschillend. (foto Remco Vos)

 

Gebruikte bronnen o.a.:

 

www.bladmineerders.nl

 

www.microvlinders.nl

 

www.vlinderstichting.nl

 

www.lepiforum.de

 

www.kleinevlinders.nl