2020-08 Duistere geluiden in het donker in Soest

Duistere geluiden in het donker in Soest

Augustus 2020, door Violet Middelman


Stel je eens voor, tijdens het inventariseren van nachtvlinders sta je samen met je partner in het pikkedonker in een verlaten natuurgebied. Dat is soms al best wel spannend. We hebben dan alleen het licht van onze nachtvlinderlamp. Dat is een flinke bak licht, maar verder is alles echt pikkedonker. En dan opeens hoor je angstaanjagende geluiden vanuit het bos...


Lakenopstelling, willekeurig, in het donker

 

Tja, daar sta je dan, terwijl de angstaanjagende geluiden steeds dichterbij komen. Eerst waren ze nog op flinke afstand, en dachten we aan Boommarters. Die beesten produceren net zulke geluiden. Hoe gaaf zou het zijn als we daar een glimp van zouden kunnen opvangen ?!

De geluiden kwamen steeds dichterbij en dichterbij, in rap tempo, best spannend! Maar wel gewoon rustig blijven filmen, want je weet maar nooit. Uiteindelijk kwamen er op een meter of 5 afstand 2 of 3 Dassen uit het struikgewas tevoorschijn, ze denderden recht op ons af. Mijn kreetje, deels van schrik, deels van bewondering, maakte dat de Dassen ons opeens in de gaten hadden en zich snel uit de voeten maakten. We hebben ze daarna niet meer gezien of gehoord, maar wat was dit gaaf. Remco zei na afloop ‘Dit was best wel spannend’. Zo blij dat ik niet de enige was die het spannend vond.

 

Het filmpje is zonder beeld, maar de geluiden zeggen genoeg!

Waarschijnlijk waren het jonge Dassen die lekker aan het ravotten waren, maar het lijkt er op dat er niet veel van deze geluiden van jongen op iets oudere leeftijd zijn. Extra gaaf dus. Dit gaan we nooit meer vergeten!


Luister en huiver (met plezier en zonder beeld maar wel met geluid).

Schildering door Tonny de Heer (Foto Violet Middelman)

http://www.heerenpleats.nl/