2020-10-17 Een echte heksenmuts in het bos

Een echte heksenmuts in het bos

17 oktober 2020, door Remco Vos

 

De dropjojo’s van de Vuilboomooglapmot (Bucculatrix frangutella) op de bladeren van sporkehout (Frangula alnus) zijn zeer gemakkelijk te vinden, op bijna elk boompje zitten deze. Soms in zeer grote aantallen.


Mijntjes van de Vuilboomooglapmot - Bucculatrix frangutella  (Foto Remco Vos)


Maar de koker van de Heksenmutskokermot (Coleophora ahenella) is een soort die niet vaak gezien wordt. Op waarneming.nl worden er per jaar nog geen twintig gemeld. Dus wij waren best wel blij met het exemplaar welke wij vandaag tegenkwamen. Precies op de dag af 10 jaar geleden zagen wij deze voor het eerst (en tot vandaag voor het laatst) en dat was op enkele honderden meters afstand van deze vondst.


De koker zit aan de onderzijde van het blad, maar hoe vind je die dan?


Bovenzijde van het blad van Sporkehout met de vraatsporen van de Heksenmutskokermot - Coleophora ahenella (foto Remco Vos)


Op zich heel makkelijk, door te letten op de bovenkant van het blad. Een deel van het blad was lichtbruin verkleurd en viel op tussen de andere nog groene bladeren. Als je het blad omdraait zie je de gaatjes van de rups waardoor deze het blad in kruipt om te gaan vreten. En natuurlijk het kokertje waarin de rups zit.


De zak van de Heksenmutskokermot - Coleophora ahenella (foto Remco Vos)


De mondhoek is 0° zodat de zak vlak op het blad ligt. Doordat de rups ringen van blad uitsnijdt en toevoegt aan de koker wordt deze steeds groter en zal de koker zo’n 7 mm zijn als deze volgroeid is.


De zak en vraatsporen van de Heksenmutskokermot - Coleophora ahenella (foto Remco Vos)Oude gaatjes en vraatsporen van de Heksenmutskokermot - Coleophora ahenella (foto Remco Vos)