Vlinders Eemland
Geen Oranjetipjes maar wel ander leuks bij Op Hees
5 mei 2018, door Violet Middelman
Het was de hoogste tijd om Oranjetipjes te gaan zien op ons vaste weiland in Soest. We hadden al wel Oranjetipjes gezien in Soest, maar daar nog niet. Dus toen de uitnodiging van de IVN Eemland Libellen- en vlinderwerkgroep kwam dachten we ‘We gaan gezellig mee!’.
Echter, net als vorig jaar stonden de Pinksterbloemen er een beetje triest bij, en wat waren het er weinig! Citroenvlinders, Dagpauwogen en witjes vlogen wel rond, maar het was eigenlijk heel rustig. En dan natuurlijk het ontbreken van de Oranjetipjes… Hetzelfde gold, tegen verwachting in, voor een ander ruig weiland, waar de Pinksterbloemen wel prachtig stonden te bloeien.
Citroenvlinder - Gonepteryx rhamni (foto Remco Vos)
OK, dan nog maar even kijken in het natuurgebiedje ernaast. Ook daar geen Oranjetipje, maar dat hadden we ook niet verwacht. Hier gingen we op zoek naar het Groentje.
Het Groentje is een dagvlinder uit de familie van de blauwtjes, maar heeft zoals de naam al aangeeft geen blauwe vleugels maar groene. Daardoor hebben ze een geweldige schutkleur bij het verse loof dat nu aan de bomen en struiken zit. Bij Bosbes en Berk maak je veel kans op Groentjes. Dick zag er al snel 2 vliegen, mooi!
Groentje - Callophrys rubi (foto Remco Vos)
Remco zag een ‘afwijking’ op de boomstam van een Beuk, even nader bekijken want je weet maar nooit. En ja hoor, de ‘afwijking’ bleek een koppeltje nachtvlinders te zijn. Twee Eikentandvlinders hadden een gezellig ‘onderonsje’ en wij mochten mee genieten. Niet dat er zoveel te zien of te horen valt overigens. De vleugels verbergen het beste zicht, en geluid maken ze niet. Best wel saai eigenlijk.
Eikentandvlinder - Peridea anceps (foto Violet Middelman)
Een mooie soort die hier ook voorkomt is de Bruine metaalvlinder. Deze soort heeft als waardplant voornamelijk Struikhei, maar we hebben de afgelopen jaren ook fouragerende rupsen aangetroffen op lijsterbes, eik, vogelkers en berk. Het lijkt dus niet echt een kieskeurige soort wat voer betreft.
Bruine metaalvlinder – Rhagades pruni (foto Remco Vos)
Een bonte verschijning vandaag was geen vlinder maar een kever, de Kleine wespenboktor. Met de geel-zwarte tekening straalt deze kever uit dat hij gevaarlijk en/of giftig is. Maar eigenlijk zijn het gewoon sukkeltjes. Wel prachtig om te zien!
Kleine wespenboktor – Clytus arietis (foto Remco Vos)
Op berkenblaadjes zit soms een klein onopvallend microvlindertje, het Vanillevlekje. De rupsen leven in de blaadjes van de berk en maken daarin grote transparante blaasmijnen, vaak met meerdere rupsjes in één blad. Als ze genoeg gegeten hebben vallen ze in een schijfvormige cocon op de grond en overwinteren ze. In het vroege voorjaar verlaten de rupsen deze cocon en spinnen een nieuwe cocon waarin zij gaan verpoppen.
Vanillevlekje - Atemelia torquatella (foto Remco Vos)
Teruggekomen bij het startpunt van de dag zagen we in de verte een mannetje Oranjetipje vliegen. Ja natuurlijk, nu wel…
Resumé: Vandaag gingen we op zoek naar Oranjetipjes, welke zich uiteindelijk wel lieten zien maar veel te weinig. We zagen echter wel andere leuke soorten, wat de inventarisatie weer helemaal de moeite waard maakte!
Oranjetipje - Anthocharis cardamines, mannetje (foto Remco Vos)