2018-06-23 Nationale Nachtvlinder Nacht 2018

Nationale Nachtvlinder Nacht 2018

23 juni 2018, door Violet Middelman


Ieder jaar weer prikt de Vlinderstichting een weekeind waarin de Nationale Nachtvlinder Nacht wordt gehouden. In dat weekeind worden er door het hele land nachtvlinders gelokt door mensen van de Vlinderstichting, door beheerders als SBB en NM, verenigingen als IVN en KNNV, privé-initiatieven etc. Iedereen die wil kan dan zelf eens zien hoe mooi en divers nachtvlinders zijn.

Samen met gemeente Amersfoort verzorgden wij deze avond dit jaar bij het Groene Huis in Amersfoort. Zouden er mooie nachtvlinders komen om zich door het publiek te laten bewonderen?


Foto opstelling (foto Violet Middelman)


Het ene jaar vindt de NNN plaats in juni, dan weer in augustus of september. In juni vliegen veruit de meeste soorten nachtvlinders, maar dan wordt het ook pas heel laat donker en is de activiteit niet zo geschikt voor kinderen, in september vliegen er minder soorten nachtvlinders, maar is het wel redelijk vroeg donker, en dus geschikter om met kinderen nachtvlinders te gaan kijken.

Wat diversiteit betreft konden we deze avond dus heel wat verwachten, want eind juni is wat dat betreft perfect. Maar met 18 graden overdag was het aan de frisse kant. Niet de beste omstandigheden, maar ook niet slecht.

Toen het begon te schemeren, rond 22:30 uur, deden we de lampen aan. Al snel kwamen er een paar kleine vliegbeestjes op het laken zitten. Het waren micro-nachtvlinders die met deze foto’s niet op soortnaam te brengen zijn maar blijven steken op Bandpalpmot spec.

 

Bandpalpmot spec. - Syncopacma spec. (foto Violet Middelman)


We hadden 1 laken staan bij het Groene Huis en 1 laken iets verderop bij een watertje en vlindertuin, zo konden de deelnemers zich verspreiden en kon iedereen genoeg zien. Het werd al snel drukker op de lakens, steeds meer soorten verschenen. Ook hadden we bij een bomenlaan wat bomen ingesmeerd met smeer, een goedje met o.a. alcohol waar sommige nachtvlinders gek op zijn. Het is een makkelijke bron van voedsel voor ze, en als je dan met een zaklamp gaat kijken zie je vaak nachtvlinders die met hun roltong van het goedje zitten te smikkelen. Het Zwart weeskind was er snel bij, die had blijkbaar enorme honger. Een forse nachtvlinder met een mooie tekening, altijd leuk om aan mensen te kunnen laten zien.


Zwart weeskind - Mormo maura (foto Violet Middelman)


Op Park Schothorst waren we niet de enigen met een avondactiviteit. Bij het ‘Middeleeuwse Erf’ was er een Viking-weekeind en de naastgelegen sportclub hield een spooktocht. De gevechten en het gezang van de Vikingen + het geschreeuw van schrikkende kinderen galmden door het park. Wat is het lokken van nachtvlinders dan een rustige aangelegenheid zeg!

Zoals we van te voren al hadden aangegeven bij de deelnemers werd het pas na middernacht echt druk. Rond 23:30 was het zachtjes gaan regenen, echte motregen. Zoals bekend in de nachtvlinderwereld werkt dat extra goed als je nachtvlinders wilt lokken, een klein beetje regen is heel goed voor de aantallen nachtvlinders. Waarom? Geen idee. Deze Hyena bleef in ieder geval niet thuis tijden de regen maar kwam gezellig bij ons op bezoek.


Hyena – Cosmia trapezina (foto Violet Middelman)


Het werd later en later, steeds meer soorten nachtvlinders lieten zich zien. De temperatuur lag nog steeds boven de 13 graden en het was windstil. Doordat het windstil was, kwamen er weinig vlinders op het smeer af (de geur van de alcohol verspreidt zich niet goed zonder wind) maar dat was wel gunstig voor de licht-minnende soorten. Ook voor de deelnemers (en onszelf) voelde het nog steeds redelijk aangenaam. Eén van de kleinste macro-nachtvlinders kwam ook op ons laken zitten, het Rozenblaadje, door een bevriende vlinderaar ooit wel eens benoemd als ‘door een chocolatier bespoten met chocolade’. En zeg nou zelf, je likt toch inderdaad je vingers erbij af als je zo’n juweeltje ziet?!


Rozenblaadje – Miltochrista miniata (foto Remco Vos)


Met een kleine 50 soorten macronachtvlinders en ruim 40 soorten micronachtvlinders hadden we een mooie score, en met zo’n 40 deelnemers hebben we de schoonheid van nachtvlinders weer goed kunnen verspreiden. Veel enthousiaste reacties, oooh’s en aaah’s later, deden we tevreden en voldaan om 1:45 uur de laatste lamp uit. Oogjes dicht, snaveltjes toe.


Vuursteenvlinder - Habrosyne pyritoides (foto Remco Vos)


Klik hier voor een link naar de waarnemingen van deze avond. Hier kunnen nog correcties en aanvullingen op komen (d.d. 25-06-2018). Onzekere waarnemingen en verzamelsoorten (zoals de Bandpalpmot spec. zijn niet in deze lijst opgenomen). Door op het foto-icoontje achter de waarneming te klikken zie je de foto van de desbetreffende vlinder. Zie ook onderaan deze pagina een link naar het foto-album met de waargenomen soorten.Zwartwit knoopvlekje - Eucosma campoliliana (Foto Remco Vos)Klik hier voor een foto overzicht van de waarnemingen

(klik op de foto om de naam te zien)Stipjesbladroller - Lozotaeniodes formosana (Foto Remco Vos)