2018-06-16 Midzomernachtloop bij de Kaapse Bossen

Midzomernachtloop bij de Kaapse Bossen

16 juni 2018, door Violet Middelman


Op zaterdag 16 juni organiseerde Natuurmonumenten dit jaar weer de Midzomernachtloop, een activiteit waar deelnemers ’s avonds, in het donker, een vooraf uitgezette route door een natuurgebied van NM lopen. Onderweg zijn er diverse posten waar informatie te krijgen is over wat je ’s nachts allemaal kan zien. De sterrenhemel, vleermuizen, nachtvlinders etc.

Wij stonden deze avond voor de nachtvlinders bij de Kaapse Bossen te Doorn. Het weer was niet slecht, maar ook zeker niet geweldig voor nachtvlinders. Zouden we de deelnemers wat moois kunnen laten zien?


Opstelling (foto Violet Middelman)


Zoals we al vreesden kwamen er zeer weinig vlinders op het licht af, het was te koud en nog te vroeg op de avond. Dus of de deelnemers waren te vroeg voor de vlinders, of de vlinders te laat voor de deelnemers. Gelukkig kunnen we altijd genoeg vertellen over nachtvlinders, en hadden we ook nog genoeg foto’s om te laten zien. Op een gegeven moment kwam er een Hagedoornvlinder op het licht af, dat is in ieder geval een soort die tot de verbeelding spreekt, en duidelijk laat zien dat nachtvlinders niet allemaal saai grijs en bruin zijn.


Hagedoornvlinder - Opisthograptis luteolata (foto Remco Vos)


Nadat alle 150 deelnemers langs waren gekomen werd het opeens drukker met nachtvlinders. Dat lag niet aan het ontbreken van de deelnemers, maar wel aan het latere tijdstip en het feit dat er steeds meer bewolking kwam. Jammer dat de deelnemers maar zo weinig schoon van de nachtvlinders hadden kunnen zien, maar wij bleven nog even om er een goede inventarisatie van te kunnen maken. Dat leverde mooie soorten op voor dit gebied, bijvoorbeeld de zeldzame Azuurbladroller, een micronachtvlinder.


Azuurbladroller – Spatalistis bifasciana (foto Remco Vos)


De Azuurbladroller is een vrij klein vlindertje, er kwamen soorten die vele malen groter waren, en dus ook wat indrukwekkender om te zien en te horen. Als dat soort grote vlinders vlak langs je vliegen dan hoor je het gebrom van hun vleugels, best spannend als je het niet gewend bent.

De ligusterpijlstaart is één van de grootste soorten in Nederland, het Groot avondrood is iets kleiner, maar is wat kleur betreft wel mooier.


Groot avondrood – Deilephila elpenor (foto Remco Vos)


Het was een mooie avond met toch nog heel wat soorten. Zeker geen slechte avond, de omstandigheden in aanmerking genomen. Alleen ontzettend jammer dat de deelnemers aan de Midzomernachtloop de meeste vlinders hebben moeten missen. Toch hopen we dat iedereen een leuke en leerzame avondwandeling heeft gehad, en volgend jaar hopelijk beter!


Schijnnonvlinder – Panthea coenobita (foto Remco Vos)Klik hier voor een overzicht van de waargenomen soortenZilveren groenuil - Pseudoips prasinana (foto Remco Vos)Klik hier voor een foto overzicht van de waarnemingen

(klik op de foto om de naam te zien)Ligusterpijlstaart - Sphinx ligustri (foto Remco Vos)