2022-07-01 Nationale Nachtvlindernacht 2022 Groene Huis in Amersfoort

Nationale Nachtvlindernacht 2022 Groene Huis in Amersfoort

1 juli 2022, door Violet Middelman & Remco Vos

 

Waar het door corona de afgelopen twee jaar niet fysiek met publiek kon, was het nu eindelijk weer mogelijk: de Nationale Nachtvlinder Nacht!

In Amersfoort waren we weer van de partij, met ruim 30 deelnemers. Het was een goede avond/nacht: geen regen, goede temperatuur en ruim voldoende nachtvlinders die op ons licht af kwamen.


Vuursteenvlinder - Habrosyne pyritoides (foto Remco Vos)

 

Het aantal deelnemers (ruim 30) was natuurlijk fantastisch, en wat was iedereen enthousiast!

Dit is natuurlijk één van de langste dagen van het jaar, dus het duurde echt wel even voor het donker was en er nachtvlinders een kijkje kwamen nemen.

Zoals we altijd zeggen: des te later, des te leuker het wordt, en dat was nu ook zo. Aan het begin kwamen er nog niet zo veel soorten op het licht af. Het Zwartwit knoopvlekje was één van de eerste soorten die op ons laken neerstreek.  

 

Zwartwit knoopvlekje - Eucosma campoliliana (foto Remco Vos)

 

Naast de lichtopstelling hoopten we ook met smeer (een mengsel met alcohol die je op bomen smeert) op nachtvlinders die niet per sé op licht af komen, maar wel graag een ‘kroeg’ bezoeken om een borreltje te nemen. Ze zijn er vaak al vroeg bij. Een beetje wind is prettig om de geur van het smeer te verspreiden waardoor de nachtvlinders dit beter kunnen ruiken met hun antennes. Er stond echter vrijwel geen wind. Toch viel het resultaat op smeer absoluut niet tegen.


Zwart weeskind - Mormo maura (foto Remco Vos)

 

Naast 10 stuks Zwart weeskind kwamen ook andere soorten van het mengsel snoepen, zoals de Levervlek, Groente-uil en Vogelwiekje. Een Meldevlinder viel bijna niet op door de groene tinten op de vleugels met als achtergrond korstmossen. In totaal hebben we 17 soorten op smeer gehad.


Meldevlinder - Trachea atriplicis (foto Remco Vos)

 

We hadden 2 lichtopstellingen op het terrein staan, waar uiteraard ook het nodige aan nachtvlinders op af kwam. Op de ene plek waren er al snel nachtvlinders op het laken, zoals een Koperuil, Bonte brandnetelmot en Duikermot.


20220611-Bonte_brandnetelmot-Anania_hortulata-DSCF8685-rv
20220701-Koperuil-Diachrysia_chrysitis-DSCF1961-rv

Koperuil - Diachrysia chrysitis en Bonte brandnetelmot - Anania hortulata (foto Remco Vos)

 

150 m verderop kwam het nog niet echt op gang, maar geduld is een schone zaak. Uiteindelijk werd ook dat laken druk bezocht en hadden we niets te klagen. Hier kwamen tevens mooie soorten op af zoals de Vuursteenvlinder, Egelskopmot, Tweekleurige heremietuil en de Hagedoornvlinder.


Hagedoornvlinder - Opisthograptis luteolata (foto Remco Vos)

 

Op het laken bij het middeleeuwse erf kwam ineens een Peppel-orvlinder op het laken zitten. Deze soort wordt in de omgeving van Amersfoort (nog) niet vaak gezien. Mogelijk komt dat omdat er in deze omgeving niet veel populieren staan, wat de waardplant van deze vlinder is.


Peppel-orvlinder - Tethea ocularis (foto Remco Vos)

 

De Bruine wapendrager werd door velen als één van de hoogtepunten van de avond benoemd, en eigenlijk klopt dat ook wel, het is een prachtige nachtvlinder. Zeker als die zo parmantig met zijn of haar kontje omhoog zit.


Bruine wapendrager - Clostera curtula (foto Remco Vos)

 

Op beide lakens kwamen zo’n 65 soorten nachtvlinders op het licht af, waarvan veel verschillende soorten per laken. Op het smeer kwamen 17 soorten. In totaal troffen we deze avond 114 soorten. Het is leuk om te zien dat je door, op een korte ruimte, met meerdere opstellingen of methodes (licht en smeer) te gebruiken dus mogelijk meer soorten kan treffen dan met maar 1 laken of methode.

Terug naar de vlinders, een andere mooi gekleurde soort, die op beide lakens zat, en waar velen deze avond van genoten hebben, is de Vliervlinder.


Vliervlinder - Ourapteryx sambucaria (foto Remco Vos)

 

Gedurende de avond/nacht mochten we genieten van roepende en overvliegende Bos- en Kerkuilen, geweldig!

Rond een uurtje of 2:00 deden we de lampen uit en ruimden alles weer op. Het was een mooie nacht geweest.


Roesje - Scoliopteryx libatrix (foto Remco Vos)


Hieronder vind je een overzicht van de waargenomen soorten op deze avond.

Klik hier voor een overzicht van de ingevoerde waarnemingen en klik hier voor de foto's.