2022-04-22 Kleine vlindertjes bij het stamstaren

Kleine vlindertjes bij het stamstaren

22 april 2022, door Violet Middelman & Remco Vos

 

Door het overdag afspeuren van de bomen (stamstaren) kun je in de deze periode (eind april / mei) van het jaar een aantal kleine soorten nachtvlinders vinden. Bij het zoeken zul je ongetwijfeld ook andere soorten kunnen vinden. De soorten zijn redelijk gebonden aan de waardboom, maar soms vind je ze wel eens op een andere boom of struik. Met het blote oog zijn ze soms bijna niet te zien. Door op de stammen te speuren naar streepjes, die soms bewegen, kun je ze mogelijk zien zitten. Het zijn kleine beestjes, maar als je er een scherpe foto van maakt en die in detail; gaat bekijken is het verbazingwekkend hoe prachtig getekend ze zijn en allemaal een unieke tekening hebben.


20210428-DSCF5209
20210428-DSCF5209-met lijn

Zoek de vlinder (foto Remco Vos)


Hieronder laten we een aantal soorten zien die in deze periode te zien zijn, maar er zijn er veel meer te vinden. Elke soort heeft zijn eigen tekening, welke vaak prachtig is. En dan te bedenken dat deze beestjes nog geen centimeter groot zijn. Wat is de natuur toch bijzonder!


Mogelijk kom je één van deze soorten tegen, maar om zeker te weten welke vlinder je gevonden hebt, check je literatuur en websites, zoals;


http://www.microvlinders.nl/soorten/thumbnail_index.php?familie=Gracillariidae&type=lijst

 

https://lepiforum.org/wiki/taxonomy/Gracillarioidea/Gracillariidae?view=1&regions=nl

 

Boeken:

Field guide to micro moths of Great Britain and Ireland (P. Sterling & M. Parsons)


Micro-moth Field tips, volume 1 en 2 (Ben Smart)


Later in het jaar zijn in de bladeren van de waardplant de mijnen van deze vouwmotten (Phyllonorycter) te vinden, die vallen beter op dan deze kleine vlindertjes.

Al geldt dat niet voor alle soorten. Want van de van de Gezaagde eikenvouwmot worden bijna geen mijnen gevonden, waarschijnlijk omdat deze in de bladeren hoog in de boom zitten. Van andere soorten kun je de mijnen in tientallen, honderden of duizenden op de bladeren van één boom(pje) gezien worden. Zoals de mijnen van de Paardenkastanjemineermot waarvan er vaak meerdere mijnen in één blad zitten, en ze zitten dan ook op veel bladeren van die boom. Ook zijn deze mijnen goed te zien zijn al zitten ze hoog in de boom. 


Lees hier meer over bladmineerders


Gezaagde eikenvouwmot - Phyllonorycter kuhlweiniella (foto Remco Vos)



Witte eikenvouwmot - Phyllonorycter harrisella (foto Violet Middelman)

 



Beukenvouwmot - Phyllonorycter maestingella (foto Remco Vos)



Berkenvouwmot - Phyllonorycter ulmifoliella (foto Remco Vos)


De soort hieronder is de Paardenkastanjemineermot. Deze is in de periode vanaf april tot in september te zien, met pieken in april en juli. De soort is gebonden aan paardenkastanje en ze zitten vaak met velen op de stam.


Paardenkastanjemineermot - Cameraria ohridella (foto Remco Vos)


De rupsen van de Fruitdwergbladroller leven in de wespengallen (Hymenoptera) op eik (Quercus). Het is echter geen (vrucht)mineerder, maar een soort die valt in de familie van de bladrollers.

De imago’s zijn in deze periode ook veel te vinden op boomstammen en kun je dus zomaar tegenkomen bij het staren op de stammen.


Fruitdwergbladroller - Pammene argyrana (foto Violet Middelman)




Ga gewoon lekker de bomen afspeuren op zoek naar kleine beestjes en laat je verbazen door de verborgen schoonheid van deze vlindertjes.