2015-06-20 Duiveltjes in Ankeveen

Duiveltjes in Ankeveen

20 juni 2015, door Violet Middelman


Zondagochtend half elf, de regen komt met bakken uit de lucht. Dan hadden we het gisteravond in Ankeveen zo slecht nog niet, met de motregen, de vele, vele knutjes, met zo’n 140 mensen die de midzomernachtloop van Natuurmonumenten liepen en zo’n 40 soorten nachtvlinders die op het licht afkwamen.


Een uitstapje naar Ankeveen. Natuurmonumenten organiseerde een midzomernachtwandeling en wij zouden langs de route staan met informatie over nachtvlinders en een laken met licht om nachtvlinders te lokken. Met 13 graden was het niet echt een zwoele zomeravond, maar er was een dik wolkendek, lichte regen en geen wind. Wat dat betreft perfecte omstandigheden voor nachtvlinders. En voor knutjes…

Bij het Googpad, met moerasbos om ons heen, richtten we ons plekje voor de avond in.


Foto Violet Middelman


Ondanks dat we ons hadden ingespoten met anti-muggenspray, kwamen de knutjes massaal op ons af om als kleine duiveltjes van ons bloed te snoepen. Nu maar hopen dat er ook wat nachtvlinders zouden komen.


De eerste mensen kwamen rond 22:45 uur. Er waren nog niet veel vlinders op het licht af gekomen, maar we hadden veel foto’s van nachtvlinders om te laten zien. En daarna konden de wandelaars een Bruine eenstaart in het echt zien.


Bruine eenstaart - Drepana curvatula (foto Remco Vos)


Om 23:30 uur zaten er al wat meer soorten op het laken. Een Donkere marmeruil, een Bruine snuituil en een Groene eikenbladroller waren nu ook te bewonderen. En er zat ook een zeer zeldzame nachtvlinder, het Moerasduiveltje. De tekening van dit prachtige vlindertje lijkt inderdaad wel wat op de drietand van een duivel.


Moerasduiveltje - Nascia cilialis (foto Remco Vos)


Telkens kwamen er weer mensen langs, veelal met kinderen. Op mijn vraag wat ze van nachtvlinders wisten antwoordden de volwassenen vaak “dat zijn toch motten?” en de kinderen zeiden vaak “Dat ze heel mooi zijn!”. Wij waren het natuurlijk volledig met de kinderen eens, en lieten met foto’s zien dat er inderdaad heel kleurige, mooie nachtvlinders zijn.


Foto Violet Middelman


Des te later het werd, des te meer verschillende soorten vlinders kwamen er. Een Koperuil sierde het doek met zijn prachtig koperen gloed, er zaten verschillende soorten spanners en microvlinders.


Koperuil - Diachrysia chrysitis (foto Remco Vos)


Normaal gesproken zijn micronachtvlinders kleine vlinders, maar de Lichte coronamot is een grote jongen voor een micro. En met een parelmoerachtige glans ook nog eens prachtig om te zien.


Lichte coronamot  - Anania lancealis (foto Remco Vos)


Een van de kleinere micronachtvlinders is de Dwergvedermot, een mooi wit vlindertje en één van de kleinste vedermotten van Europa. Boswachter Marcel Kwant vond deze ‘spookachtig mooi’.


Dwergvedermot - Adaina microdactyla (foto Remco Vos)


Een heel mooie soort qua kleuren is de Gevlekte groenuil, zoals de naam al aangeeft een gevlekte, groene uil. Een pareltje om te zien!


Gevlekte groenuil  - Moma alpium (foto Remco Vos)


Tegen het einde van de avond kwam er een voor ons onbekende uil op het doek zitten. Thuis sloegen we de boeken er op na: een Moeras-w-uil, wederom een zeldzame soort! En, zoals de naam al zegt, een soort van moerassen en laagveen.


Moeras-w-uil – Lacanobia splendens (foto Remco Vos)


Het liep tegen enen, waren er echt 140 mensen langs gekomen? Ja, echt waar! Maar doordat ze verspreid over de avond kwamen voelde het helemaal niet zo. Het was een geweldige avond met leuke deelnemers en leuke nachtvlinders.


Foto deelnemers bij laken (foto Violet Middelman)


Alleen de knutjes waren minder leuk, we werden helemaal lek gestoken en we snoten zelfs knutjes in onze zakdoekjes…



Knutjes (foto Violet Middelman)



Klik HIER voor meer foto's



Braamvlinder - Thyatira batis (foto Remco Vos)