2015-05-23 Kleurenpracht op de Paltz

Kleurenpracht op de Paltz

23 mei 2015, door Violet Middelman


Nachtvlinders, ofwel motten zoals de meeste mensen zeggen, zijn helemaal niet allemaal bruin en saai. Ook vandaag op De Paltz konden we dat weer goed zien aan de grote diversiteit aan kleurige nachtvlinders. Ze doen absoluut niet onder aan de dagvlinders. Hier een kijkje in de kleurige keuken van de nachtvlinders, en meer.


Je hebt kleur, en je hebt kleur. De ene soort valt op door de prachtige kleuren, de andere soort valt juist niet op door de geweldige schutkleuren. Een mooi voorbeeld van camouflage/schutkleuren is de Wapendrager. Deze soort ziet er uit als een afgebroken berkentakje, en valt dus ook echt niet op. Aan het begin van de inventarisatie op De Paltz werd er een berkentakje in het gras gesignaleerd. Een nadere blik leverde echter een heel ander beeld op: het was een parend koppeltje Wapendragers.

Zoals bij de meeste vlinders vond het intieme gebeuren zich achter ‘gesloten vleugels’ af.


Wapendrager - Phalera bucephala  (foto  Remco Vos)


In de prachtig geel bloeiende brem werd een net zo’n gele Platbuik ondekt, een forse libel.

De kleuren van de brem en de libel pasten perfect bij elkaar. Camouflage of opvallend? Het ligt er maar net aan welke achtergrond/ondergrond je kiest. Hoe doen en weten die beesten dat toch?!


Platbuik - Libellula depressa (Foto Violet Middelman)


Niet veel later kwamen we een kleurige microvlinder tegen. Relaxed op een grasspriet konden we hem bewonderen. Verschillende tinten oranje, met een vleugje wit hier en daar. Pure kunst!


Oranje haakbladroller - Ancylis mitterbacheriana (Foto Monique van Buuren)


Terwijl we met bovenstaande microvlinder bezig waren kwam er een macronachtvlinder naar ons toe. Het leek wel alsof ie even wilde laten zien dat er nog mooier gekleurde nachtvlinders bestaan. Met zijn prachtig groen gekleurde vleugels, voorzien van een kunstige tekening, eiste hij onze bewondering op.


Kleine groenbandspanner - Colostygia pectinataria (Foto Violet Middelman)


In het gras zagen we een vlinder druk van hier naar daar vliegen. Na een korte achtervolging kon worden vastgesteld dat het een Mi-vlinder betrof. Of zoals intussen in onze werkgroep beter bekend als de Bami-vlinder. Deze vlinder heeft geen spectaculaire kleuren, maar wel een bijzonder mooie tekening.


Mi-vlinder - Euclidia mi (Foto Dick Nagelhout)


Zoals verwacht kwamen we ook de zwart met rode Sint-Jacobsvlinder tegen. De rupsen van deze soort worden vaak ‘zebrarupsen’ genoemd naar hun zwart/geel gestreepte tekening. De vlinders zelf zijn dus zwart met rood, prachtig om te zien.


Sint-Jacobsvlinder - Tyria jacobaeae (Foto Remco Vos)


Als vlinderwerkgroep hebben we natuurlijk ook oog voor dagvlinders. Maar met 15 graden en geen zon valt er wat betreft dagvlinders niet veel te beleven. Pas toen de zon doorkwam konden we ook van de dagvlinders genieten. Het waren er niet veel, maar het Bruin blauwtje (over kleuren gesproken, hij heet echt zo) was vers uit de pop, wat een schoonheid.


Bruin blauwtje - Aricia agestis (Foto Violet Middelman)
Bruin blauwtje - Aricia agestis (Foto Remco Vos)

Gebiedsoverzicht van de Paltz (Foto Violet Middelman)