2015-05-16 Struinen in de regen op De Stulp

Struinen in de regen op De Stulp

16 mei 2015, door Violet Middelman


Het had mooi weer kunnen zijn, maar dat was het niet… Met een gestaag vallende miezerregen bezochten we de Stulp. Weinig kans op dagvlinders en ander vliegend spul, maar misschien konden we wat rupsen zien, en vlinders die beschutting zochten in de heide. De 2 doelsoorten voor vandaag waren een Nachtpauwoog en de Heideringelrups.


De Nachtpauwoog hangt in deze tijd van het jaar vaak als vlinder aan de Struikheide. De Heideringelrups is rond deze tijd nog in het rupsenstadium, en te vinden in ‘nesten’. Voor beide soorten zou het niet uitmaken of het regende: regen of zon, ze zouden zich niet opeens ergens anders verschuilen.


We begonnen de inventarisatie (met vergunning) met een klein, wit microvlindertje dat op een boomstam zat.


Oranje boogbladroller/ Lichte boogbladroller - Acleris notana/ferrugana (Foto Remco Vos)


Ook in de hei zagen we verschillende microvlindertjes vliegen en zitten. Onrustige beestjes die zich of constant verplaatsen, of zich in de begroeiing lieten vallen of zo’n camouflage hebben dat je ze niet meer terug vindt, ook al weet je waar ze zijn gaan zitten. Zo zagen we verschillende soorten grasmotten, die allemaal sterk op elkaar lijken.


Vroege grasmot - Crambus lathoniellus (Foto Remco Vos)
Duingrasmot - Thisanotia chrysonuchella (Foto Remco Vos)


Gelukkig waren er ook dikke rupsen die we niet over het hoofd konden zien en met gemak op naam te brengen waren. De rupsen van de Hageheld zijn momenteel zo groot dat het niet lang meer duurt voordat ze gaan verpoppen. En met de dikke regendruppels op hun haren vielen ze extra goed op.


Hageheld - Lasiocampa quercus (foto Remco Vos)


We zagen ook wat kleinere rupsen, maar wel zeer karakterisitiek, het waren rupsen van de Grauwe borstel, geen algemene soort, dus altijd fijn om deze weer ergens aan te treffen.


Grauwe Borstel - Dicallomera fascelina (Foto Remco Vos)


Eén van onze doelsoorten voor vandaag was de Heideringelrups, waarvan we nu de rupsennesten tegen zouden moeten komen. En ja hoor, de spinselnesten waren ruimschoots aanwezig, extra opvallend door alle regendruppels die op het spinsel zaten.

De Heideringelrups is een zeldzame soort, die zich blijkbaar goed thuis voelt op De Stulp.


Heideringelrups - Malacosoma castrensis (Foto Remco Vos)


Door het speuren naar vlinders die zich verscholen voor de regen zagen we ook andere beestjes, waaronder een mooie aaskever, Silpha carinata.

Silpha carinata (Foto Remco Vos)


Een algemene nachtvlinder is de grijsbandspanner. Deze soort lijkt sterk op de Bruine grijsbandspanner, maar de tekening op de vleugels wijkt voldoende af om de twee verschillende soorten van elkaar te kunnen onderscheiden.


Witte grijsbandspanner - Cabera pusaria (Foto Violet Middelman)


Nog een enorm algemene (dagactieve) nachtvlinder was talrijk aanwezig: de Gewone heispanner.

Een mooie vlinder om te zien, maar als ze met tientallen tegelijk vliegen is er op een gegeven moment geen lol meer aan.


Gewone heispanner - Ematurga atomaria (Foto Remco Vos)


Zie voor meer foto’s:


Violet & Remco


Gebiedsoverzicht de Stulp (foto Remco Vos)