2015-04-11 Tussen de buien door op De Stulp

Tussen de buien door op De Stulp

11 april 2015, door Violet Middelman


Na onze nachtvlinderavonturen van gisteren wilden we vandaag speuren naar dagvlinders en vroege libellen. Het weer gooide wat dat betreft roet in het eten door het ontbreken van de zon en de aanwezigheid van een stevige wind. Toch zagen we genoeg leuke beesten, wat de inventarisatie meer dan de moeite waard maakte.


De inventarisatie begon om 13.00 uur, blijkbaar een goede planning want tot 12.30 uur had het geregend. Zonder veel verwachtingen gingen we op pad. Eenmaal op de heide zagen we al snel een klein vlindertje: de zeer zeldzame Variabele heidebladroller. Een goed begin op deze grauwe middag.


Variabele heidebladroller - Acleris hyemana (foto: Remco Vos)


Ook al liepen we (met vergunning) in een voor het publiek niet toegankelijk gebied, we zagen de restanten van een kampvuurtje dat midden in de heide was gemaakt. Op zo’n moment vraag je je echt af of mensen wel weten wat ze daarmee aan schade kunnen veroorzaken. Gelukkig werden deze donkere gedachten verdreven door het zien van 2 Zuringspanners. Deze macronachtvlinders zijn bijzonder kleurig getekend, we noemen ze nog wel eens de Oilillyvlinder door hun mooie combinatie van roze en oranje kleuren. Schapenzuring is één van de waardplanten van de Zuringspanner, welke op de Stulp inderdaad voorkomt. 


Zuringspanner - Lythria cruentaria (foto: Remco Vos)


Omdat de zon niet echt door het wolkendek kwam lieten de dagvlinders het vandaag volkomen afweten. Nachtvlinders hebben daar wat minder moeite mee. Er werd een vlindertje gezien die ook van Schapenzuring afhankelijk is, de Zuringpalpmot. In tegenstelling tot de Zuringspanner is de Zuringpalpmot geen macro- maar een micronachtvlinder, een stukje kleiner dus.


Zuringpalpmot - Aroga velocella (foto: Remco Vos)


En terwijl je op zoek bent naar vlinders, doe je soms heel andere leuke waarnemingen. In dit geval een Levendbarende hagedis. Hij zag er echter wel een beetje sneu uit met een stompje als staart en een verminkte linker voorpoot. Deze hagedis heeft in zijn leven blijkbaar wat tegenslag gehad, maar heeft het vooralsnog overleefd. 


Levendbarende hagedis – Zootoca vivipara (foto: Violet Middelman)


Ook wij verstoren de natuur als we aan het inventariseren zijn, al proberen we dat uiteraard tot een minimum te beperken. Soms ontkom je er echter niet aan. Vandaag was dat het geval met een nest van een Boomleeuwerik. Terwijl je rustig de heide afspeurt naar beestjes vliegt er plotseling een vogeltje voor je voeten op. Een nadere blik bracht een mooi nestje met 4 eitjes aan het licht, prachtig verstopt in een kuiltje onder een pol Struikheide. Waarschijnlijk van een Boomleeuwerik. We hebben snel een paar foto’s gemaakt en hebben het nestje daarna rap verlaten opdat de vogel de eitjes weer kon gaan verwarmen.


Nest Boomleeuwerik - Lullula arborea (foto: Violet Middelman)


In de natuur hebben we ook te maken met nijvere beestjes die van alles opruimen. Neem bijvoorbeeld mestkevers, ze maken mooie balletjes van uitwerpselen die zijn achtergelaten door bv. koeien. Deze rollen ze naar hun nest om daar als voedsel voor hun nageslacht te dienen. Een mooi voorbeeld van recycling. We zagen 2 mooie mannetjes van de Driehoornmestkever: we verstoorden ze duidelijk tijdens hun lunch welke bestond uit koeienvijgen. 


Driehoornmestkever - Typhaeus typhoeus  (foto: Remco Vos)


Zie voor meer foto’s:


Violet en Remco


Hageheld - Lasiocampa quercus  (foto: Remco Vos)