Vlinders Eemland
Nachtelijk gespuis op de Stulp
10 april 2015, door Violet Middelman
Met zo’n 20 graden was het eindelijk een echte voorjaarsdag. De hoogste tijd om nachtvlinders te gaan lokken met licht en smeer. Op recreatieterrein De Kuil bij de Lage Vuursche zetten we het laken op en smeerden wat bomen in met een stroopmengsel. Daarna was het wachten tot het donker werd, en op de nachtvlinders die hopelijk op het licht en het zoete goedje af zouden komen.
De eerste vlinders kwamem al voordat het donker was: een Gewone spikkelspanner kwam uit zichzelf op een vlindernet zitten en een andere kwam gezellig op de kraag van mijn jas zitten. Maar de eerste ronde langs de smeer- en wijnmengsels op de bomen leverde nog niet veel resultaat op. Twee Bosbesuilen, een Tweestreepvoorjaarsuil en een Voorjaarskortvleugelmot. Het beste resultaat was een zeldzame hooiwagen, de Platybunus pinetorum.
Platybunus pinetorum (foto Remco Vos)
Om 21.00 uur was het al aardig donker, maar er was nog geen enkele nachtvlinder op het licht van onze lamp afgekomen. Niet echt veelbelovend… Maar, een uurtje later kwamen er tegelijkertijd meerdere vlinders aan, alsof we de bel hadden geluid dat de les ging beginnen. Verschillende spanners lieten zich goed bewonderen. Er zaten meerdere Vroege spanners bij, een zeer variabele soort.
Vroege spanner - Biston strataria (foto: Remco Vos)
Steeds meer vlinders kwamen op het laken zitten, zowel macro- als micronachtvlinders. Op licht deed de Voorjaarskortvleugelmot het goed. Er zaten zeker 10 mannetjes. Bij vlinders kan je soms het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zien door het verschil in antennes of vleugeltekening, bij deze soort echter is het verschil te zien aan de vleugelvorm: mannetjes hebben langere vleugels dan de vrouwtjes.
Voorjaarskortvleugelmot - Diurnea fagella (foto: Violet Middelman)
Een andere soort die veelvuldig op het licht af kwam was de Lente-orvlinder. Hun oranje antennes zijn kenmerkend voor deze soort orvlinder. Het is een vrij algemene nachtvlinder van de hogere zandgronden, maar staat op de Rode Lijst wel als ‘kwetsbaar’. Deze avond hadden we 10 exemplaren tegelijk op het laken.
Lente orvlinder - Achlya flavicornis (foto: Violet Middelman)
Terwijl druk bezig waren met het bekijken van de nachtvlinders, werden wij zelf ook bekeken. Eerst kwam de Marechaussee langs, en even later een boswachter van SBB. Gelukkig konden we onze vergunning laten zien! De boswachter kon gelijk mee genieten van de nachtvlinders, waaronder ook deze Nunvlinder.
Vroege spanner - Biston strataria (foto: Remco Vos)