Vlinders Eemland
De Paltz - Het gaat om de details
04 mei 2014, door Violet Middelman
Vanaf komend weekend wordt landgoed De Paltz opengesteld voor het publiek, dit was de laatste keer dat we hier in complete rust vlinders konden inventariseren. Nog even genieten dus.
Het zonnetje scheen regelmatig, en met zo’n 17 graden was het best aangenaam. We hebben aardig wat vlinders gezien, maar natuurlijk ook andere insecten, waaronder een paar mooi zwart-rode Bloedcicades.
Bloedcicade - Cercopis vulnerata (foto: Corry Heus)
We zagen echter ook een andere soort zwart-rood gekleurde cicade. Deze was niet zo mooi glanzend als de Bloedcicade en leek ook een iets andere tekening te hebben. Thuis zoeken op internet leverde als resultaat de Roodzwarte dennencicade op.
Roodzwarte dennencicade - Haematoloma dorsata (foto: Violet Middelman)
Op een naaldboom troffen we een groepje rupsen aan. Rupsen? Nee, bij nader inzien toch niet. Rupsen zijn de larven van vlinders en die hebben 1 tot maximaal 4 paar buikpootjes. Deze beestjes hadden meer dan 4 paar buikpootjes. Ook hun houding bij verstoring was zeer opvallend; ze kromden hun kop en voorste deel van het lichaam omhoog. Al met al typerend voor de larven van een bladwesp. In dit geval ging het om de Rode dennenbladwesp.
Rode dennenbladwesp - Neodiprion sertifer (foto: Remco Vos)
Naast al deze beestjes zagen we natuurlijk ook veel vlinders vliegen. De één liet zich makkelijk bekijken en op de foto zetten, de ander was wat minder relaxed en vloog telkens weg. Na een aantal achtervolgingen, veel geduld en soms met behulp van een vlindernet en/of vangpotje konden we de meesten toch goed bekijken. En dat is in sommige gevallen maar goed ook, want wat lijken ze soms op elkaar!
Gestippelde oogspanner - Cyclophora punctaria (foto: Dick Nagelhout)
De vlinder op de foto hierboven lijkt een zeer duidelijke tekening te hebben, en je zou dus verwachten dat ie makkelijk op naam te brengen is. Maar, niets is minder waar! Er zijn een aantal soorten die een vergelijkbare tekening hebben, maar toch een andere soort zijn. Neem bijvoorbeeld onderstaande Lieveling.
Lieveling – Timandra comae (foto: Remco Vos)
We kwamen nog een prachtige nachtvlinder tegen, die ook van die mooie lijnen had. Maar het leek ons niet één van bovengenoemde soorten. Dus thuis weer zoeken op internet en in de boeken. Het bleek een Gele oogspanner te zijn.
Gele oogspanner - Cyclophora linearia (foto: Remco Vos)
Natuurlijk hadden we ook aandacht voor de kleinere soorten vlinders, de microvlinders. Het is door hun geringe grootte vaak zeer lastig om ze mooi op de foto te krijgen, maar wel zeer belangrijk omdat de verschillende soorten vaak alleen maar te herkennen zijn aan zeer subtiele verschillen in de vleugeltekening. Daarnaast zie je pas hoe ontzettend mooi ze zijn als je ze sterk uitvergroot op je computerscherm ziet.
Oranje haakbladroller - Ancylis mitterbacheriana (foto: Remco Vos)
En om iedereen nog maar eens te waarschuwen voor teken: in hun eerste nymfenstadium zijn ze echt nog heel erg klein, zo klein dat ze nauwelijks opvallen! Hieronder een foto van zo’n ukje op de hand van Remco.
Teek (zeer jonge nymf, het donkere puntje wat je in het midden van de foto ziet) (foto: Remco Vos)
Uitvergroot op je beeldscherm zie je goed dat het een teek is, maar herken zoiets kleins maar eens als het op je lichaam zit…
Teek (foto: Remco Vos)
Zie voor meer foto’s:
Als toetje een foto van een microvlinder die we vrij aan het begin van de inventarisatie al tegen kwamen.
Gewone witvlekmot (foto: Violet Middelman)