Vlinders Eemland
De Wiek, Pinksterbloemen en parasieten
19 april 2014, door Violet Middelman
De Wiek, langs de Wieksloterweg te Soest, is een nieuw natuurgebied. Volop in ont- wikkeling, en daarom besloten we om er maar weer eens een kijkje te nemen. Het weer, voornamelijk de harde wind, werkte niet echt mee, maar toch was er genoeg te zien.
Op de dag voor Pasen bezochten we De Wiek, een nieuw natuurgebied in ontwikkeling. We wisten niet wat we konden verwachten, maar we hadden in ieder geval hoop op Oranjetipjes. Helaas… geen Oranjetipje te bekennen, terwijl de velden toch vol met Pinksterbloemen stonden.
Wat we wel heel veel zagen waren vrolijk fladderende Klein geaderde witjes. Ze vlogen van Pinksterbloem naar Pinksterbloem, om na van de bloem gedronken te hebben, weer verder te gaan naar de volgende.
Klein geaderd witje - Pieris napi (foto Remco Vos)
Hoewel de temperatuur met zo’n 16 graden niet slecht was en de zon zich veelvuldig liet zien, stond er een harde wind. De vlinders en libellen lieten het daardoor een beetje afweten. Toch zagen we af en toe een vlinder die zich in de zon aan het opwarmen was. De prachtig rode Kleine vuurvlinder knalde ons tegemoet vanuit het groene gras.
Kleine vuurvlinder - Lycaena phlaeas (foto Remco Vos)
Op het stammetje van een struik werd een nachtvlindertje ontdekt. Het beestje had een onopvallende kleur. Aan de vorm van de vlinder kunnen we meestal wel bepalen bij welke familie we moeten zoeken, in dit geval bij de bladrollers. Maar ja, dan heb je nog ruim 250 soorten waar je een keuze uit moet maken! We kwamen uit op de Struikbladroller, een algemene microvlinder.
Struikbladroller - Syndemis musculana (foto Remco Vos)
Naast vlinders kwamen we natuurlijk nog wel meer tegen, zoals een kleine sprinkhaan (het Gewoon doorntje). En diverse soorten kevers waaronder veel Elzenhaantjes, en een mooie rode juffer. Al met al hadden we genoeg afwisseling in de beestjes die we zagen.
Vuurjuffer - Pyrrhosoma nymphula (foto Remco Vos)
In de natuur is het een kwestie van eten en gegeten worden. Veel rupsen worden geparasiteerd door sluipwespen. De sluipwesp legt haar eitjes op of in een rups. Als de wespenlarfjes uit hun eitje komen voeden ze zich met de lichaamssappen van de rups. De rups blijft net lang genoeg leven om de sluipwespen te kunnen laten verpoppen en gaat dan dood. De natuur is hard, maar ook sluipwespen zijn prachtige beesten om te zien.
Geparasiteerde rups Grauwe grasuil - Apamea remissa (foto Remco Vos)
Zie voor meer foto’s + een filmpje:
Filmpje (Nederlands) van Alrik Hoven
Filmpje (Engels) van Alrik Hoven
Foto’s Remco Vos en Violet Middelman
Onderstaande kever troffen we aan op een houten paal bij de toegang van het gebied.
Bonte ribbelboktor - Rhagium bifasciatum (Foto Violet Middelman)