2013-08-31 Verrassingen in het Monnikenbos

Verrassingen in het Monnikenbos

31 augustus 2013, door Dick Nagelhout


Aan het eind van de meteorologische zomer werd het voor de Vlinderwerkgroep weer tijd om in het Monnikenbos te gaan kijken hoe het staat met de vlinders en libellen. In het begin van onze route ligt een terrein dat vorig jaar nog dienst deed als tijdelijke opslagplaats voor  grond. Die grond is weggehaald en nu bloeiden er verschillende bloemen die druk bezocht werden door vlinders. Het waren hoofdzakelijk witjes, maar ook bijvoorbeeld enkele Icarusblauwtjes.


Icarusblauwtje – Dick Nagelhout


In de heide verderop troffen we – zoals het hoort - enkele prachtig gecamoufleerde Heivlinders aan. Je ziet ze vliegen maar als ze op het zand zijn geland valt het niet mee ze terug te vinden. Ze verkeerden in goed gezelschap van bijvoorbeeld het Klein geaderd witje, de Citroenvlinder, Hooibeestjes, Steenrode heidelibellen en Paardenbijters.

Citroenvlinder – Adri Visch


Op weg naar het tweede deel van het gebied kroop de gigantische rups van een wilgenhoutvlinder over de weg (zie het filmpje dat Violet heeft gemaakt).

Wilgenhoutvlinder (rups) – Remco Vos


Boven de poel waren enkele Blauwe glazenmakers actief. Het tweede deel van het onderzoeksgebied was geel van het Jakobskruiskruid en Boerenwormkruid. Niemand die eind augustus naar buiten keek zal het verbazen dat ook hier heel veel witjes rondvlogen. Verder zagen we hier o.a. de zeldzame Kommavlinder, wat Bruin zandoogjes en weer enkele Icarusblauwtjes. Ook troffen we een zeldzame nachtvlinder aan, de Streepblokspanner (de eerste zekere waarneming in Soest op Waarneming.nl).


Streepblokspanner – Bettie Walland


Aan het einde van het terrein zagen we nog een goed verstopte rups van de Meriansborstel. De rups zat aan de onderkant van een blad en was alleen te zien door een paar uitstekende haren van zijn wilde kapsel.

Meriansborstel (Rups) – Peter van der Wijst


Na drie uur moesten Violet, Remco en Bettie ‘wegens verplichtingen elders’ naar huis. We waren net tot de conclusie gekomen dat het vlinderseizoen een beetje aan het aflopen is toen Adri en ik opeens tegen de bosrand nog een hele collectie Atalanta’s, Gehakkelde aurelia’s en Oranje luzernevlinders zagen. Paardenbijter en Gehakkelde aurelia konden het goed met elkaar vinden.


Paardenbijter en Gehakkelde aurelia – Dick Nagelhout


Terug bij de poel probeerden we toch nog even de Blauwe glazenmakers op de foto te zetten. Ze vlogen vlak om ons heen maar weigerden te gaan zitten. Een foto maken van de vlucht lukte ons niet en na een half uur gaven we het op. Toen ook Adri en ik naar huis gingen en Peter zijn Meriansborstel eindelijk verliet, lukte het hem de Blauwe glazenmaker te pakken te krijgen. Moe geworden was hij gaan hangen.

.

Oranje Luzernevlinder – Dick Nagelhout