2013-07-27 De Stompert - Onweer op komst

De Stompert – Onweer op komst

27 juli 2013, door Violet Middelman


Een vlinderinventarisatie op De Stompert met veel regen en onweer op komst, het was een race tegen de klok. En dan was er ook nog eens genoeg te zien, een lastige combinatie. We hebben echter genoeg zien vliegen en waren voor het noodweer veilig thuis.


Een warme en broeierige dag, tegen de 30 graden aan en bewolkt. Een groot front met regen, hagel en onweer was onderweg vanuit Frankrijk richting Nederland. Volgens Buienradar.nl zou rond een uur of één de bak ellende boven Soest arriveren. Planning was dus om om 9.00 uur te beginnen en uiterlijk 12.00 uur weer bij de auto te zijn.


We waren nog maar net begonnen toen we al een Gamma-uil, een spin met rups als prooi en nog veel meer zagen. Er vlogen veel vlinders boven de hei, vooral Gewone heispanners, maar ook het Bruin zandoogje was volop aanwezig


Bruin zandoogje - Maniola jurtina (foto Dick Nagelhout)


We kwamen bij een gedeelte met gras en bloemen, waar vele vlinders vlogen en nectar dronken. Bruin zandoogje en Geelsprietdikkopje waren in de meerderheid, maar er waren ook een paar Metaalvlinders die zich mooi lieten bekijken en fotograferen.

Metaalvlinder - Adscita statices (foto Corry Heus)


Er werden blauwtjes gezien, maar welke soort?

Een Heideblauwtje heeft blauw/zilveren stippen op de onderkant van de vleugels, een Icarusblauwtje niet. Er waren geen blauwe vlekken te zien, dus dat moest een Icarusblauwtje zijn, toch? Maar nee, er zijn ook Heideblauwtjes waar geen blauw/zilveren stippen te zien zijn.

Dat was dus goed opletten op de aan- of afwezigheid van blauwe vlekjes en werd er geprobeerd om e.e.a. zo goed mogelijk op de foto te krijgen. Deze keer waren het Heideblauwtjes.


Heideblauwtje - Plebejus argus (foto Remco Vos)


De jonge Struikheide werd versiert met Klein warkruid (ook wel Duivelsnaaigaren genoemd), een parasitair plantje dat o.a. op Struikheide groeit. Deze stond prachtig in bloei en rook heerlijk naar honing, nog lekkerder dan bloeiende heide.


Klein warkruid - Cuscuta epithymum (foto Remco Vos)


Tussen alle Bruine zandoogjes vloog een klein vlindertje. De achtervolging werd ingezet, maar het beestje dook een jonge Grove den in. Grondig speuren leverde niets op, dus dan maar een voorzichtig schopje tegen het boompje. Het vlindertje vloog op en ging mooi op een grasspriet zitten, klaar voor een foto. Het was een Purpermot, het zeldzame neefje van het Muntvlindertje. Het verschil tussen beide soorten is klein, hardste kenmerk is de gele stip op de achtervleugel die het Muntvlindertje niet heeft.

Purpermot - Pyrausta purpuralis (foto Violet Middelman)


Overal zagen we vlinders vliegen; Bruin zandoogje, Groot dikkopje en Geelsprietdikkopje overheersten. Het Geelsprietdikkopje is in Nederland zeldzaam, maar in Eemland is hij eerder ‘plaatselijk algemeen’ te noemen. Een andere zeldzaamheid die we elk jaar wel in Eemland tegenkomen is de Geelpurperen spanner, een klein vlindertje, roze met oranje van kleur.


Geelpurperen spanner - Idaea muricata (foto Remco Vos)


Een Eikenpage kwam kortstondig op ooghoogte op een eikenblad zitten, maar vloog al snel weer omhoog. Slechts 1 slechte foto kunnen maken, maar dat is dan wel weer voldoende om de waarneming mee te kunnen bewijzen.

.

Eikenpage - Favonius quercus (foto Violet Middelman)


Om iets over elven kregen we een telefoontje van Peter, mede werkgroeplid: het regen- en onweersfront naderde in rap tempo, we moesten naar huis voordat het noodweer zou los barsten, ruim een uur eerder dan gepland. Dick moest op de fiets terug, dus hij zette de pas erin richting fiets. Corry, Remco en ik hadden iets minder haast, want wij waren met de auto. Het rommelde al wel, dus we treuzelden niet te erg.

Vlak na thuiskomst brak het noodweer los, wat een mazzel.

Donkere lucht (foto Violet Middelman)


Zie voor meer foto’s:


Corry Heus


Dick Nagelhout


Remco Vos & Violet Middelman