2013-07-20 Pimpernelblauwtjes, De Moerputten (Den Bosch)

Pimpernelblauwtjes, De Moerputten (Den Bosch)

20 juli 2013, door Violet Middelman


Een excursie buiten Eemland is ook wel eens leuk, dus togen we af naar Den Bosch. Bij natuurgebied De Moerputten hadden we afgesproken met Henk Vennix, plaatselijke IVN-er en tevens vrijwilliger voor SBB. In mei dit jaar hadden we hier ook al een excursie van de Excursiewerkgroep IVN Eemland gehad, mede onder leiding van Henk Vennix. Van het één kwam het ander, en zo belandden we vandaag wederom in de Moerputten.

Op weg naar het gebied met de Pimpernelblauwtjes (enige gebied in NL)  zagen we Oranje zandoogjes vliegen, een soort die niet in Eemland voor komt.

Oranje zandoogje - Pyronia tithonus (foto Violet Middelman)


Kort daarna bereikten we het eerste veld waar de Pimpernelblauwtjes vliegen. In ganzenpas volgden we elkaar over het smalle paadje door het terrein, zodat we niet teveel begroeiing (en eventueel vlinders) zouden vertrappen. Gelukkig hadden we dankzij Henk en SBB toestemming om over de paadjes te lopen, want op zich betreft het een niet toegankelijk gebied.

In ganzenpas (foto Corry Heus)


Het duurde niet lang voor de eerste Pimpernelblauwtjes werden gezien. Ze zaten veel op hun waardplant, de Grote pimpernel, maar ook op andere planten zaten ze lekker relaxed.

Grote pimpernel - Sanguisorba officinalis (foto Remco Vos)


Het was redelijk bewolkt en al was de temperatuur goed, echt veel vliegen deden ze niet. Pas als de zon door kwam zag je ze massaal uit de begroeiing omhoog komen en fladderen. Wat dat betreft hadden we dus mazzel dat het bewolkt was, want daardoor zaten ze lekker stil en waren ze goed te bekijken en op de foto te zetten.

Pimpernelblauwtje - Phengaris teleius (foto Monique van Buuren)


We zagen ook meerdere paringen van de Pimpernelblauwtjes. Dan zitten ze heel rustig en zijn dus goed te fotograferen. Je voelt je wel een beetje een gluurder als je ze tijdens de copula bekijkt, maar die gêne verdwijnt al snel als je ze zo goed kan bekijken.

Pimpernelblauwtje - Phengaris teleius (paring) (foto Peter van der Wijst)


Naast de vele Pimpernelblauwtjes zagen we verder natuurlijk ook genoeg ander moois. Er waren veel kleine bladrollertjes, een paar soorten boktorren en meerdere soorten nachtvlinders. Een mooie soort nachtvlinder was de Sint jansvlinder, een zwart met rood vlindertje.

Sint jansvlinder - Zygaena filipendulae (foto Peter van der Wijst)



Zie hieronder voor meer foto’s:


Corry Heus


Dick Nagelhout


Monique van Buuren


Peter van der Wijst


Remco Vos en Violet Middelman



Column Brabants dagblad, Tony van der Meulen

Omdat ze zo mooi zijn, Pimpernelblauwtje - Phengaris teleius (foto Dick Nagelhout)