2013-07-07 De Paltz – Mooie spanners

Vlinders Eemland

De Paltz – Mooie spanners

07 juli 2013, door Violet Middelman


Om iets voor 10.00 uur liepen we landgoed De Paltz op, het zonnetje scheen en de temperatuur was al aangenaam. Terwijl we over de lange oprijlaan liepen keken we of er nachtvlinders op de boomstammen zaten. Op één van de beukenstammen zagen we een Vroege granietmot zitten.

Er zijn meerdere soorten granietmotten, je moet goed kijken naar de juiste kenmerken om het vlindertje op naam te krijgen.


Vroege granietmot - Scoparia ambigualis (foto Peter van der Wijst)


We verlieten de oprijlaan en liepen richting ‘de kuil’, een voormalige zandafgraving. Op het pad bovenlangs de kuil zagen we iets in het gras hangen: parende vlinders! Het bleken Kleine herculesspanners te zijn.

Kleine herculesspanner - Cepphis advenaria (paring) (foto Monique van Buuren)


Er vlogen een aantal vlinders rond, die telkens ergens op de meest onmogelijke plekken gingen zitten en er weer snel vandoor gingen als wij eraan kwamen om ze te bekijken. Na veel heen en weer geren kon er eindelijk een vlinder worden gevangen om beter te bekijken. Het bleek de moeite waard te zijn geweest: er vloog een aantal Sporkehoutspanners rond, een zeldzame vlinder.

Sporkehoutspanner - Philereme vetulata (foto Remco Vos)


In de kuil zagen we enkele dagvlinders vliegen en een paar soorten nachtvlinders, maar veel was het niet. Weer bovenaan de kuil besloten we om weer op de boomstammen te letten in de hoop nog wat rustende nachtvlinders te zien. Er vloog direct een grote nachtvlinder weg vanaf een boomstam, te snel om te zien wat het was. We zagen echter wel een mooie kever op een boomstam lopen, zwart met een paar witte stipjes.


Eikenprachtkever - Agrilus biguttatus (foto Remco Vos)


Op een blad zagen we een vlinder zitten met een mislukte vleugel. Het was een Rode dennenspanner. Er zijn 2 kleurvormen van de Rode dennenspanner, de rode en de groene kleurvorm. Dit komt door de waardplant waar de rups van heeft gegeten: als de waardplant een spar was, dan is de vlinder rood van kleur, maar als de rups van een den heeft gegeten zal de vlinder groen van kleur zijn.


Rode dennenspanner - Hylaea fasciaria (foto Remco Vos)


Zie voor meer foto’s:


Monique van Buuren


Peter van der Wijst


Violet Middelman & Remco Vos

De Paltz (foto Monique van Buuren)