2013-07-06 De Stompert – Van alles en nog wat

Vlinders Eemland

De Stompert – Van alles en nog wat

6 juli 2013, door Violet Middelman


Op deze zonnige zomerdag bezochten we De Stompert te Soest.

We begonnen bij de parkeerplaats op het Soester Hoogt en liepen het grote zandpad op. Daar zat tussen de heide een mooie grote zandhagedis van de zon en warmte te genieten.  Hij was helemaal fel groen-blauw gekleurd.

Zandhagedis - Lacerta agilis (foto Violet Middelman)


Boven de heide vlogen diverse Groot dikkopjes, in de heide zaten een Gekraagde grasuil  en een Granietuil. Maar er vlogen nog meer dikkopjes rond, en jawel ook enkele exemplaren van het  zeldzame Geelsprietdikkopje.  Op een braam zat een mooie vlieg, Zophomyia temula. Het is een soort sluipvlieg, zonder Nederlandse naam.


Zophomyia temula (foto Peter van der Wijst)


We liepen verder over het zandpad tussen de heide door op zoek naar vlinders en rupsen, toen we ineens midden op het pad een paring zagen van twee Bastaardzandloopkevers. Normaal gesproken vliegen deze kevers snel weg als je eraan komt, maar nu waren ze zo druk bezig dat ze rustig bleven zitten.

Bastaardzandloopkevers - Cicindela hybrida (paring) (foto Peter van der Wijst)


We zagen een aantal Zilverstrepen vliegen en ook enkele Geisha´s lieten zich goed bekijken terwijl ze rustig op een boomblad zaten. In de heide zagen we rupsen van het Roodbont heide-uiltje, die door zijn groene kleur bijna niet op valt op de heidestruiken. Ook zagen we op meerdere plekken en in verschillende stadia rupsen van de Kleine nachtpauwoog.


Nachtpauwoog - Saturnia pavonia (rups) (foto Bettie Walland)


Het was lekker warm geworden, ook de vlindertjes begonnen het boven de heide te warm te vinden.  We zagen nog wel wat grasmotten en een Gewone heispanner vliegen en hier en daar zaten nog wat bladrollers op de bladeren. Maar we moesten goed speuren naar de vlinders.

Speuren (foto Violet Middelman)


Op bloemen zijn vaak veel insecten te vinden omdat ze daar nectar kunnen halen, zo ook de Gedeukte gouden tor, een grote glimmend groene kever met witte streepjes.

Gedeukte Gouden Tor - Protaetia cuprea (foto Remco Vos)


Langs de betonbaan op de Stompert hebben we de afgelopen jaren veel dikkopjes aangetroffen, waaronder veel exemplaren van het Geelsprietdikkopje. De vliegtijd van deze vlinder was eind juni begonnen en ook hier waren ze aanwezig. Naast deze soort zagen we ook het Groot dikkopje en Zwartsprietdikkopje, de laatste is algemeen maar zien we in Eemland niet zo vaak.

Geelsprietdikkopje - Thymelicus sylvestris (foto Violet Middelman)


Zie voor meer foto’s:


Dick NagelhoutBettie WallandPeter van der WijstViolet & Remco


Zandhagedis - Lacerta agilis (foto Dick Nagelhout)