Vlinders Eemland
Nachtvlinders lokken op Groeneveld
05 juli 2013, door Violet Middelman
Na een zeer koud voorjaar lijkt de zomer plotseling los te breken. De hoogste tijd dus om nachtvlinders te gaan lokken. Voor deze avond hadden we van Staatsbosbeheer toestemming om in de moestuin bij Kasteel Groeneveld aan de slag te gaan. Dit was de eerste keer dat we ons nieuwe aggregaat, de Kipor I1000, uitprobeerden. Opvallend was dat het geluid van de snelweg veel duidelijker te horen was dan het zachte gesnor van de Kipor.
Het scherm met de lichtinstallatie hadden we bij de boomgaard geplaatst.
opstelling vlinderlaken in de Moestuin (foto Violet Middelman)
Om 22.30 uur deden we de lamp aan en even later arriveerden de eerste nachtvlinders en andere insecten. Het Maanuiltje kwam op het laken zitten: een mooie vlinder en ook nog eens een nieuwe soort voor Eemland (Baarn, Eemnes, Soest).
Maanuiltje - Cosmia pyralina (foto Remco Vos)
Een mooi microvlindertje kwam op het laken zitten, zwart met zilverwitte vlekken. Het is een vlindertje dat als imago vrijwel niet te onderscheiden is van zijn ‘neefje’: de gespleten eikenblaasmijnmot - Ectoedemia subbimaculella of de Oostelijke eikenblaasmijnmot - Ectoedemia heringi.
Eikenblaasmijnmot spec. - Ectoedemia spec. (foto Remco Vos)
De Houtspaander, een macronachtvlinder, liet zich mooi bekijken. In rust vouwt hij zijn vleugels om zijn lijfje heen en lijkt dan net op een afgebroken takje. Dit exemplaar liet zijn vleugels mooi uitgespreid zien.
Houtspaander - Axylia putris (foto Remco Vos)
Een mooi voorbeeld van een heel kleine macronachtvlinder is de Zwartkamdwergspanner. Dit vlindertje vliegt in 3 tot 4 generaties van februari tot en met november! Deze soort wordt vaak binnenshuis aangetroffen, grote kans dat ze dan op het licht zijn afgekomen.
Zwartkamdwergspanner - Gymnoscelis rufifasciata (foto Remco Vos)
Een Gestreepte rietuil meldde zich, ging relaxed zitten en liet zich mooi fotograferen. De lijnen op de vleugels zijn prachtig om te zien. De rupsen van de Gestreepte rietuil eten van rietbladeren en verstoppen zich overdag in een holle stengel. Ze overwinteren als pop, ook in een holle stengel.
Gestreepte rietuil - Leucania obsoleta (foto Remco Vos)
De grootste nachtvlinder van de avond was toch wel het Groot avondrood, prachtig groen met roze gekleurd. Het Groot avondrood lijkt veel op het Klein avondrood, maar heeft een duidelijke roze lengtestreep over het achterlijf.
Groot avondrood - Deilephila elpenor (foto Violet Middelman)
Al met al was het een leuke, afwisselende avond/nacht, met veel mooie soorten nachtvlinders.
Het toetje was het Rozenblaadje. Een genot om naar te kijken, je zou hem bijna op willen eten!
Koperuil - Diachrysia chrysitis (foto Remco Vos)