2013-06-30 Monnikenbos juni inventarisatie

Monnikenbos juni inventarisatie

30-06-2013, door Violet Middelman


Zondagochtend 9:30 uur, het is nog vrij rustig in het Monnikenbos. Terwijl we nog bij de startlocatie staan schiet, op 30 meter afstand, een Ree het weggetje over om zich in het bos te verstoppen.  Wat zouden we de komende uren nog meer gaan zien?

We liepen naar het heideveldje en zagen onderweg veel vlinders en andere insecten in de berm zitten. Er kwamen ook hardlopers, hondenbezitters en andere actieve mensen langs die vroegen waar we naar zochten. Al met al kwamen we pas 3 kwartier later aan bij het heideveldje.


Meidoornbladroller – Archips crataegana - Violet Middelman


In het heidegebied zagen we kleurige rupsen: de Goudhaaruil; zwart met prachtig oranje haren, en de Kleine nachtpauwoog (in dit stadium gifgroen met roze/oranje stippen). Een blauw vlindertje trok onze aandacht, een Heideblauwtje.


Goudhaaruil – Acronicta auricoma - Violet Middelman


Een nachtvlinder vloog op vanuit de Struikheide en ging iets verderop weer zitten. We konden hem goed bekijken en constateerden dat het een Gestreepte bremspanner was (zeldzaam, zie ook vorige verslag). Een ander onrustig vliegend vlindertje bleek een Mi-vlinder te zijn (of een Bami-vlinder, zoals sommige mensen de naam onthouden).

Mi-vlinder - Callistege mi - Monique van Buuren


Een oud Bont zandoogje zat te relaxen op een bramenblad. Verschillende soorten zweefvliegen kwamen af op de bloemetjes van de braam. Ook Geisha en de Bruine molmboorder (microvlinders) zaten op de bramenstruiken.


Bruine molmboorder - Harpella forficella (Remco Vos)


Na het heidegebied liepen we naar het gebied met de poel. Dit gedeelte van het Monnikenbos ligt iets lager en is daardoor ook iets vochtiger. Er stond veel Jakobskruiskruid, en de eerste rupsjes van de Sint-jacobsvlinder deden zich al tegoed aan de plant.


Sint-jacobsvlinder – Tyria jacobaeae - Monique van Buuren


Er stond wat Helmkruid, welke we zorgvuldig afspeurden naar rupsjes: het is de waardplant van zowel de Helmkruidvlinder als de Kuifvlinder. De eerste is een niet zo gewone soort die verspreid over het land voor komt, de Kuifvlinder is een zeldzame soort die vooral in de duinen en op zandgronden voorkomt. Het verschil tussen de beide soorten is bij de vlinders (imago’s) niet te zien zonder genitaal onderzoek, maar bij de rupsen kan men de soorten wel onderscheiden: de Kuifvlinder heeft op het 2e en 3e segment zwarte stipjes die volledig door het geel zijn ingesloten.


Kuifvlinder – Shargacucullia verbasci - Violet Middelman


Aan het eind van de inventarisatie zagen we 2 blauwtjes om elkaar heen vliegen; mannetje en vrouwtje, zouden ze gaan paren? We bleven even wachten en ja hoor, ze streken samen neer op de spriet van Pitrus en begonnen de liefde te bedrijven. Als echte voyeurs bestudeerden we de bezige vlindertjes, wat ook nog eens mooie foto’s opleverde natuurlijk.


Heideblauwtjes –  Plebejus argus - Violet Middelman


Zie voor meer foto’s:


Monique van Buuren


Remco Vos en Violet Middelman


Rups Nachtpauwoog - Saturnia pavonia - Remco Vos