2013-05-04 Nachtpauwogen en Grauwe borstels

Vlinders Eemland

Nachtpauwogen en Grauwe borstels

4 mei, door Violet Middelman

 

Het weer zat mee tijdens de inventarisatie op De Stompert, de zon scheen veel en de temperatuur was zeer aangenaam. Door het koude voorjaar wisten we niet precies wat we aan vlinders en rupsen konden verwachten. We maakten zeker kans op de rupsen van de Hagenheld en de vlinders van de Gewone heispanner. Verder zouden we kans kunnen maken op vlinders van het Roodbont heide-uiltje en de Nachtpauwoog.

Vol verwachting gingen we op pad en kwamen al snel de eerste rupsen van de Hagenheld tegen. Met hun mooie blauwe en oranje kleuren een opvallende verschijning, momenteel redelijk volgroeid, soms zelfs tegen het verpoppen aan.


Hagenheld - Lasiocampa quercus (rups) - Corry Heus

 

Relaxed zochten we de heide af op rupsen, vlinders en andere beestjes. We zagen een aantal Gewone heispanners vliegen en troffen ook een mannetje Nachtpauwoog. Wat een schitterende vlinder is dat toch, zulke mooie kleuren en zo’n mooie tekening. Men stond in de rij om foto’s te maken van deze schoonheid.

Nachtpauwoog - Saturnia pavonia (man, herkenbaar aan de sterk geveerde antennen) – Dick Nagelhout

 

Naast de rupsen van de Hagenheld vonden we ook 3 rupsen van de Grauwe borstel. Dit is een zeldzame nachtvlindersoort. In 2012 hebben we op De Stompert geen rupsen gevonden van de Grauwe borstel, de jaren ervoor wel. We waren dus blij dat we de rupsen nu wel weer tegen kwamen.

Grauwe borstel - Dicallomera fascelina – Violet Middelman

 

Aan het eind van de inventarisatie zagen we nog een Nachtpauwoog, deze keer een vrouwtje (geen sterk geveerde antennen). Het was een zeer succesvolle inventarisatie!

 

Zie voor meer foto’s


Corry Heus


Dick Nagelhout


Violet Middelman en Remco Vos

 

Nachtpauwoog - Saturnia pavonia (vrouw) - Remco Vos