2013-03-03 Op zoek naar Zandbijwaaiertjes - Stylops mellitae

Op zoek naar Zandbijwaaiertjes - Stylops mellitae

Zondag 3 maart 2013: Stylops poging 1, door Violet Middelman


Eindelijk, de dagen lengen en de koude heeft het land ook eventjes verlaten. De hoogste tijd dus om weer even te gaan speuren naar beestjes. Doel voor vandaag (3 maart) was om te kijken of de Grijze zandbijtjes op De Stompert al actief zouden zijn. Daar bleek het helaas nog net te koud voor, maar gelukkig konden we ook nog zoeken naar rupsen en voorjaarsvlinders.

En ook het omkeren van een dood boomstammetje kan leuke dingen opleveren.  Zo werden er onder een stammetje jonge Slakkenaaskevers aangetroffen.


Slakkenaaskever – Remco Vos

 

Tevens was er een paddenstoel-achtig iets te zien, een mooi ‘netje’ van gele draadjes. Op het forum van waarneming.nl vroegen we wat het zou kunnen zijn maar hadden weinig hoop: zulke kleine dingetjes moeten vaak onder de microscoop. We waren dan ook blij verrast dat we als antwoord kregen dat het een Groot langdraadwatje was.


Groot langdraadwatje – Remco Vos

 

We namen nog even een kijkje bij de eitjes van de Plakker (nachtvlinder), die vorig jaar haar eitjes had afgezet op een markeringpaaltje van een ‘vlinderklep’. Het vrouwtje Plakker heeft toen al haar eitjes verborgen onder de haartjes van haar eigen lichaam, camouflage en bescherming (die haren zijn vast niet lekker). Vanaf april komen de rupsjes uit de eitjes om zich vol te vreten.


Eitjes Plakker onder camouflagelaag – Violet Middelman

 

Ook kwamen we nog een paar vlindertjes tegen. We begonnen met een klein micro-vlindertje, een Oranje- of- Lichte boogbladroller, alleen na genitaalonderzoek op juiste naam te brengen.

Het ‘zakje’ met de Heidelootjesmot was een leuke vondst. Deze zakjes vallen amper op, het zijn een soort van kleine stukjes Struikheide die aan een takje heide hangen.


Heidelootjeskokermot – Remco Vos

 

We zagen een mannetje Kleine voorjaarsspanner, een vrouwtje Grote voorjaarsspanner en een mannetje Voorjaarsboomspanner die nog niet klaar was met het oppompen van zijn vleugels, 3 soorten typische voorjaars-nachtvlinders.


Vrouwtje Grote voorjaarsspanner – Violet Middelman

 

Woensdag 6 maart 2013: Stylops poging 2

 

Om 10:30 uur waren er nog geen bijtjes te zien, dus liepen we even verder door het bos. We zagen een mooie wants en een klein vlindertje, de Voorjaarsbladroller, die prachtig voor ons ging zitten.


Voorjaarsbladroller – Violet Middelman

 

11:30 uur, de zon brak soms door de wolken heen. Terug bij de kolonie Grijze zandbijtjes konden we direct een versuft Grijs zandbijtje vangen. Er zat een mannetje Stylops op. Zie op de foto de kleine vleugeltjes bij het achterlijf van de bij.

Stylops man – Violet Middelman

 

De activiteit onder de bijtjes was erg laag, het leek wel alsof ze voelden dat er weer kouder weer op komst was.

 

Zondag 10 maart 2013: Stylops poging 3

Afgelast vanwege sneeuw en vorst, tot ongeveer 18/3 nachtvorst en lage dagtemperaturen (+/- 5 gr)

 

Nachtvorst en lage dagtemperaturen houden nog even aan, het is een koude maart dit jaar.

 

Wordt vervolgd…