2013-01-14 Onverwachte zeldzame verrassingen

Vlinders Eemland

Onverwachte zeldzame verrassingen

4 januari 2013, door Violet Middelman


In de loop van een kalenderjaar doen we heel wat waarnemingen: in 2012 meer dan 2600 waarnemingen op persoonlijke titel, en met de Vlinderwerkgroep ook nog eens 1500 stuks. We proberen alle waarnemingen op naam te brengen, maar dat lukt niet altijd. We vragen het dan na op het forum van waarneming.nl of we krijgen een reactie van een ‘admin’ op onze waarneming. Dat gebeurde bijvoorbeeld met onze waarneming van de zeldzame Gele snuituil, zie bericht van 6 november jl.

 

Ook nu werden we verrast door het commentaar op een waarneming van ons: 4 juli 2012, in onze tuin te Soest. We hadden die avond nachtvlinders gelokt met licht en dachten dat daar o.a. een Zwartkamdwergspanner op af was gekomen. Volgens het vakkundige commentaar zou het echter een Esdoorndwergspanner zijn, een zeer zeldzame soort die sinds 1989 bekend is uit de duinstreek van Zuid-Holland en sinds 2009 wordt de soort ook in Zeeland en Zuid-Limburg gezien.


Foto: Esdoorndwergspanner - Eupithecia inturbata, Remco Vos.

 

Kars Veling van de Vlinderstichting wist ons te melden dat er in 2007 een exemplaar is gezien op het Leersumse veld, maar verder zijn er bij de Vlinderstichting geen andere waarnemingen van de Esdoorndwergspanner bekend in de provincie Utrecht. Op Waarneming.nl vonden we ook nog een goedgekeurde waarneming uit 2011 in het Linschoterbos. Dat betekent dat dit de 3e bekende waarneming is van de Esdoorndwergspanner in de provincie Utrecht en de 1e waarneming van deze soort in Soest. En dan ook nog in onze eigen tuin, daar zijn we best blij mee! Zie voor meer info op Vlindernet

 

We hopen dit zeer zeldzame (en zeer kleine) vlindertje nog vaker te mogen ontmoeten in Soest en omgeving!

 

Foto’s van vlinders (liefst met datum en vindplaats) waarvan de naam niet bekend is zijn trouwens altijd welkom; stuur ons de foto via vlinders@ivn-eemland.nl. Misschien kunnen we de vlinder voor u op naam brengen.