Vlinders Eemland
Inventarisatie De Stompert
25 augustus 2012, door Violet Middelman
Op 25 augustus 2012 we op De Stompert op zoek naar o.a. de Sikkelsprinkhaan en de Hoefijzervlekmot. Het weer was een beetje onvoorspelbaar, maar volgens Buienradar zou het voorlopig droog blijven. Dus gingen we vol goede moed op speurtocht.
Zoals verwacht zagen we maar weinig vlinders, behalve dan de vele onrustig vliegende Gamma-uilen.
Gamma-uil – Autographa gamma (foto: Remco Vos)
Al zoekend naar onze doelsoorten voor vandaag werden we afgeleid door twee roofvogels die boven onze hoofden rond cirkelden. Ze riepen luid en opgewonden, het werkte na een tijdje bijna op mijn zenuwen. Maar wat waren het voor een roofvogels? Buizerds? Zou kunnen, maar ze klonken anders. We hielden het op Buizerds met een afwijkende roep. Tot Alrik tussen de hei in de grond een wespennest vond dat was open gereten. Typisch iets voor Wespendieven.
Vlak bij het nest stond een boom waaruit Alrik één van de vogels had zien opvliegen. 1+1 = 2 -> de roofvogels waren geen Buizerds maar Wespendieven! Op zijn telefoon luisterden we naar het geluid van Wespendief en Buizerd, waarmee Wespendief werd bevestigd.
Wespendief – Pernis apivorus (foto: Peter van der Wijst)
De Wespendief is geen zeldzaamheid, maar ook niet een vogel die je dagelijks tegen komt. In de omgeving van De Stompert (Vliegbasis, Vlasakkers) wordt deze vogel af en toe gezien, De Stompert ligt daar mooi tussenin. Waarschijnlijk zijn ze nu met de najaarstrek begonnen en kwamen ze op De Stompert een lekker hapje tegen.
Wespennest – foto: Alrik Hoven
Iets verderop zag Bettie een paaltje waarop een bordje zat met ‘Vlinderklep’. Huh, vlinderklep? Moet dat geen ‘vlinderplek’ zijn? Nee natuurlijk, een vlinderklep is iets van een putdeksel of zo, maar toch was het echt wel een vlinderplek; op het paaltje zat een vrouwtje Plakker boven haar vers afgezette eitjes.
Plakker - Lymantria dispar (foto: Violet Middelman)
De Plakker zet haar eitjes niet persé af op de waardplant (diverse loof- en naaldbomen), wat hier duidelijk het geval was. Het vrouwtje dekt de eitjes af met haartje van haar achterlijfje. Zo zijn de eitjes minder opvallend, en waarschijnlijk zullen vogels ook de haartjes ook niet zo lekker vinden.
Als het goed is komen er pas volgend jaar april rupsjes uit de eitjes, die dan op zoek gaan naar eten. Rupsjes die voor de winter al uit komen zullen de winter helaas niet overleven.
Plakker met eitjes, verstopt onder de haartjes – foto: Bettie Walland
Links naar meer foto’s:
En als toetje nog dit prachtige plaatje want mooi paars is niet lelijk. Wel lekker gecamoufleerd:
Krasser – Pseudochorthippus parallelus (foto: Bettie Walland)