Vlinders Eemland
Inventarisatie De Paltz
12 augustus 2012, door Violet Middelman
Eindelijk een echte zomerse dag met temperaturen rond de 25 graden. We hadden toestemming gekregen om vlinders te inventariseren op landgoed De Paltz en hoopten dat de vlinders zich veelvuldig zouden laten zien. Een windje zorgde voor enige verkoeling, maar in de twee ‘kuilen’ op het landgoed was het desondanks als in een oven.
Tussen het gras vlogen allemaal kleine vlindertjes: grasmotten. De Gepijlde grasmot overheerste vandaag.
Moerasgrasmot - foto: Remco Vos
We zagen een Boskrekel, een mooi beestje. Ook ontdekten we een larve van een gaasvlieg: die larven bedekken zich met een schildje van uitwerpselen, stofjes etc waardoor ze goed gecamoufleerd zijn.
Gaasvlieglarve – Chrysopidae spec. (foto: Remco Vos)
Gaasvlieglarven zijn zeer klein, zeker in vergelijking met de libellen die we op het landgoed zagen vliegen. De Paardenbijter meet toch al snel zo’n 6 cm, maar is wel de kleinste soort Glazenmaker. Een gaasvlieglarve meet ongeveer een halve centimeter.
Paardenbijter – Aeshna mixta (foto: Dick Nagelhout)
Best wel wat soorten nachtvlinders zijn moeilijk te onderscheiden zonder genitaal onderzoek. Wij hadden weer zo’n gevalletje; een redelijk afgevlogen (oud, versleten) exemplaar. Klaverblaadje of Donker klaverblaadje?
Klaverblaadje – Macaria notata (foto: Alrik Hoven)
Naast vlinders zagen we natuurlijk ook weer veel ander moois, zoals Hazelwormen. Wat zijn ze toch prachtig!
Hazelworm – Anguis fragilis (foto: Monique van Buuren)
We kwamen een rupsje tegen met gekke pootjes: ze staken uit. Met deze verdikte pootjes kunnen ze blijkbaar onder bepaalde omstandigheden een schel krekelachtig geluid produceren door met hun pootjes over bladeren heen te strijken. Bijzonder! Zie ook www.microlepidoptera.nl
Rups Voorjaarskortvleugelmot – Diurnea fagella (foto: Remco Vos)
Zie voor meer foto’s:
Boskrekel – Nemobius sylvestris (foto: Remco Vos )