Vlinders Eemland
Inventarisatie De Stompert, Soesterberg en de Lange Duinen
22 juli 2012, door Violet Middelman
Op 22 juli 2012 was het mooi weer, dus perfect om naar vlinders te gaan speuren. Om half tien ’s morgens begonnen we bij De Stompert te Soest. We hoopten o.a. Geelsprietdikkopjes en Heivlinders te zien.
De opkomst was groot; de Fotowerkgroep IVN-Eemland sloot bij ons aan en met zo’n 10 man/vrouw gingen we (met vergunning) het gebied inventariseren.
Actie - foto: Violet Middelman
We zagen erg veel dikkopjes, waarvan bijna elk dikkopje een Geelsprietdikkopje bleek te zijn. Het is een zeldzame dagvlinder, maar plaatselijk zeer algemeen. Zoals op De Stompert.
Het Groot dikkopje is makkelijk te herkennen aan de lichte vlekken op de vleugels, dat hebben Zwart- en Geelsprietdikkopje niet, net als de haakjes aan de antennen die het Groot dikkopje heeft.
Groot dikkopje - Ochlodes sylvanus (2x) (foto: Remco Vos)
Zwart- en Geelsprietdikkopje zijn lastiger te onderscheiden .Het Geelsprietdikkopje is eigenlijk alleen met zekerheid op naam te brengen als het uiterste puntje van de onderzijde van de antennen geel is.
Geelsprietdikkopje - Thymelicus sylvestris (foto: Remco Vos)
Ook kwamen we aardig wat Heivlinders tegen, veel meer dan verwacht!
Maar we letten tijdens de inventarisaties niet alleen op vlinders, maar ook op andere insecten. Zo trok een forse kever onze aandacht; de Gedeukte gouden tor.
Gedeukte gouden tor - Protaetia metallica (foto: Remco Vos)
We verlieten De Stompert en gingen naar Vliegbasis Soesterberg. De kans op de zeldzame Kommavlinder is daar groot. We dachten er eentje gezien te hebben maar uit de foto’s bleek het toch een Groot dikkopje te zijn. We zagen veel verschillende soorten dag- en nachtvlinders, maar ook leuke sprinkhanen, zoals de grote groene sabelsprinkhaan.
Grote groene sabelsprinkhaan - Tettigonia viridissima (foto: Bettie Walland)
Na de iets wat late lunch namen we nog even een kijkje aan de rand van de Lange Duinen, bij het Jeserunkamp. Dick (van de Vlinderwerkgroep) had hier eerder Heivlinders gezien dus we wilden even gaan kijken. En ja hoor, gevonden. De soort doet het best goed in de gebieden rondom Soest, daar zijn we blij mee.
Heivlinder - Hipparchia semele (foto: Remco Vos)
Zie voor meer foto's
Metaalvlinder - Adscita statices (foto: Bettie Walland)