Vlinders Eemland
Inventarisatie De Stulp
7 juli 2012, door Dick Nagelhout
Aan de rand van Baarn en Soest ligt op deze zaterdagmorgen natuurgebied de Stulp prachtig in het zonnetje. Over een paar weken kleurt de heide paars. Wij komen vandaag langs om vlinders en libellen te inventariseren. We lopen met z’n achten voorzichtig door de hei maar schrikken toch enkele nachtvlinders op uit hun slaap. Gewone heispanners, Gamma-uilen en zomaar een paar zeldzame Geelpurperen spanners.
Geelpurperen spanner - foto: Dick Nagelhout
We gaan verder over laag- en hoogvlakten en ontdekken onder meer een Gewone oeverlibel en een Steenrode heidelibel. Verderop zien we het Streepkokerbeertje (een klein nachtvlindertje, volgens het boekje lastig te onderscheiden van het Plat beertje) Ook zien we rupsen van Wapendragers, het Roodbont heide-uiltje en de Psi-uil (enige kennis van het Griekse alfabet is nuttig bij het vlinderen).
Rups Psi-uil - Acronicta psi (foto: Joop van Slooten)
Naast vlinders zien we prachtige sprinkhanen en kevers. Het nodigt uit tot nadere studie. Boven ons vliegt een Boomvalk. Roodborsttapuiten houden ons vanuit de struiken goed in de gaten. Halverwege laat de eerste Kleine vuurvlinder zich zien. We zien er nog enkele maar het zijn er minder dan in andere jaren. Dichterbij het Gentianenven zien we Zwarte heidelibellen. Nu zijn ze nog geel, maar over een paar weken kleuren ze zwart.
Dorstige koeien foto: Peter van der Wijst
Op de terugweg komen we nog een paar prachtige Heideblauwtjes tegen. Maar ook hier geldt, het zijn er minder dan in andere jaren. Misschien moeten we nog wat geduld hebben, het leek er op dat de meeste deze ochtend uit hun cocon waren gekropen om hun eerste dag als vlinder te beleven; de meeste vlindertjes moesten hun vleugeltjes nog een beetje oppompen.
Heideblauwtje - Plebejus argus (foto: Monique van Buuren)
De lucht betrekt. En het wordt ook weer tijd voor de boodschappen. Al met al weer een prachtige wandeling.
Zie voor meer foto's
Bosbesmineermot - Stigmella myrtillella (foto: Remco Vos) Leeft als rupsje in de blaadjes van Bosbes, zeldzaam.