2010-09-05 De Sikkelsprinkhaan

De Sikkelsprinkhaan

05 september 2010, door Violet Middelman


Op zondagavond 5 september jl liepen we nog even door het gebied van militair terrein de Stompert. Het was nog lekker weer dus we hadden verwacht wel wat hagedisjes en vlindertjes te zien. Het viel zacht gezegd een beetje tegen, we zagen echt helemaal niets...


We waren met z’n drietjes: Remco en ik en een bekende van ons, Marc.

In het voorbij gaan zag ik een groen iets afsteken tegen de heide. “Sprinkhaan” zei ik tegen Marc, de sprinkhanenkenner onder ons. De reactie die volgde was een licht verbaasde kreet: Een Sikkelsprinkhaan!!



De Sikkelsprinkhaan (Phaneroptera falcata) is een knalgroene sprinkhaan met lange vleugels. Bijzonder is dat hun achtervleugels onder de voorvleugels uitsteken. Ze kunnen vliegen, heel apart om te zien. Het lijkt ongeveer op hoe een vlinder vliegt, maar dan een beetje onbeholpen of zo.

Momenteel is de Sikkelsprinkhaan een nog niet al te vaak geziene gast in onze contreien, maar langzaam rukt de soort steeds noordelijker op. Soest bevindt zich aan de noordelijke grens van waar de Sikkelsprinkhaan voorkomt. Misschien dat over een jaartje de grens al weer een stuk noordelijker ligt.


Op 4 september jl. is de Sikkelsprinkhaan ook in Op Hees gezien. Daarnaast hebben we met de Vlinderwerkgroep IVN Eemland op zaterdag 11 september jl. ook in het gebied tegenover de Stompert een aantal Sikkelsprinkhanen aangetroffen. Het lijkt er dus op dat de soort zich in de gemeente Soest heeft gevestigd!

De natuurgebieden in en rondom Soest blijken telkens weer bijzondere soorten te huisvesten, daar mogen we best trots op zijn!