2011-09-24 Nachtvlinderen bij de Kwekerij Soest

Nachtvlinderen bij de Kwekerij Soest

24 september 2011, door Violet Middelman


Hebben we de hele zomer herfst gehad, krijgen we zomer in de herfst! Een week vol zonnige dagen met temperaturen van 20 graden of meer. Dat was onze kans om voor het eerst met de Vlinderwerkgroep een poging te doen om nachtvlinders te lokken met licht.


Bij de Kwekerij te Soest zetten we de stellage met een wit doek en een felle lamp op. Sommige soorten nachtvlinders worden aangetrokken door het licht, gaan op het doek zitten en laten zich dan vaak mooi bekijken. In het bosje smeerden we nog een paar bomen in met smeer, een goedje dat bepaalde vlinders lekker vinden.


Vanaf 20.00 uur was het donker genoeg om vlinders te verwachten. Na twintig minuten kwam de eerste nachtvlinder op het doek zitten, een prachtige vlinder! Niet lang daarna kwam een tweede vlinder aangevlogen, een andere soort, maar net zo mooi om te zien. We dachten dat het respectievelijk de Oranje o-uil en de Saffraangouduil waren, al is de vliegtijd voor de Oranje o-uil eigenlijk tot half september en daardoor hadden we een beetje twijfel.


Saffraangouduil - foto: Peter van der Wijst


Na 21.15 uur kwamen er weer een paar vlinders langs. In de tussentijd hadden we de koffie/thee met slagroomsoesje achter de kiezen en zaten we al aan een frisdrank, biertje of wijntje met wat hartige versnaperingen. Leuke gesprekken werden opeens onderbroken door een nieuwe nachtvlinder; een Volgeling diende zich aan. Vrij snel volgde een Agaatvlinder, ook al weer zo’n mooi beestje.


Agaatvlinder - Phlogophora meticulosa (foto: Peter van der Wijst)


De Gamma-uil liet zich ook nog mooi bekijken (overdag lukt dat meestal niet omdat ze dan zenuwachtig rondvliegen en nooit stil gaan zitten) en op het smeer was een Piramidevlinder af gekomen. Verder geen vlinders op het smeer, maar wel veel pissebedden. Tot 23.30 uur was het stil wat vlinders betreft, maar dat was niet het geval bij de aanwezigen; het was gezellig! De avond werd afgesloten met dekomst van een Windevedermot. De vlinders werden van het doek geklopt, de lamp ging uit en de stellage werd afgebroken.


Zo zag het er uit voordat de stellage werd afgebroken - foto: Violet Middelman


’s Nachts hebben we de eerste vlinder van de avond, de vermoedelijk Oranje o-vlinder, op het forum van Waarneming.nl geplaatst omdat we twijfelden over onze determinatie. De volgende ochtend kregen we een reactie dat we bij de gouduilen moesten zoeken. Het bleek dat de Lindegouduil ons de hele avond gezelschap heeft gehouden, een zeldzame gast!


Lindegouduil - Tiliacea citrago (foto: Peter van der Wijst)


Het resultaat van de avond was 8 soorten nachtvlinders, niet heel veel, maar zeker niet slecht voor het eind van het seizoen! En er zat dus zelfs een zeldzame soort tussen, de Lindegouduil, voor ons nieuw in Soest en omgeving. De Saffraangouduil is tevens geen algemene soort en ook nieuw voor Soest voor zover wij weten.

Daarnaast was het bovenal een zeer aangename nazomeravond met goed gezelschap en goede gesprekken, wat ons betreft voor herhaling vatbaar!Zie voor meer foto´s


Peter van de Wijst


Remco en Violet