2011-08-13 Inventarisatie Soesterveen

Inventarisatie Soesterveen

13 augustus 2011, door Violet Middelman en Remco Vos


Ook 13 augustus jl. was het weer geen echt mooie zomerdag: geen slechte temperatuur maar wel zwaar bewolkt en dus geen lekker zonnetje om de vlinders en libellen te laten vliegen. Dat mocht de pret echter niet drukken, we gingen gewoon speuren en zouden wel zien wat we tegen zouden komen.


Op weg naar het Soesterveen ontdekte Remco keuteltjes op een brandnetel, met daarboven samengesponnen brandnetelbladeren. De keuteltjes wezen erop dat tussen die blaadjes wel eens een rups kon zitten. Remco peuterde het geheel open en ja hoor, een prachtig vette rups van de Atalanta.


rups Atalanta - Vanessa atalanta (foto: Remco Vos)


Bij het Soesterveen aangekomen bleek het niet meer zo nat als drie weken geleden, maar de grassen/begroeiing was wel een stuk hoger. Er vlogen een paar kleine witte vlindertjes, maar deze wilden niet door ons bekeken worden en vlogen snel bij ons vandaan. Een Bruine winterjuffer speelde wel graag voor fotomodel. We baanden ons een weg over het pad en door het drooggevallen veen. Een parend stel Kleine geaderde witjes liet zich mooi bekijken. Opvallend was het kleurverschil tussen man en vrouw: de ene was wittig van kleur, de andere duidelijk geler. Maar welke is nu het mannetje en welke het vrouwtje???


paring Klein geaderd witje Pieris napi (foto: Remco Vos)


Hierna kwamen we vooral sprinkhanen en spinnen tegen van verschillende grootte: kleintjes en dikke vette exemplaren. Laten we met de sprinkhanen beginnen: er zaten redelijk grote, groene sprinkhanen in het terrein. Dit waren Sikkelsprinkhanen, een zeldzame soort die zich de laatste jaren in rap tempo door Nederland verspreid. Uniek aan de Sikkelsprinkhaan is dat de achtervleugels langer zijn dan de voorvleugels. Ze waren niet echt gewillige fotomodellen maar het is toch gelukt om ze op de gevoelige plaat vast te leggen.


Sikkelsprinkhaan - Phaneroptera falcata (foto: Remco Vos)


Naast deze groene rakkers zagen we ook sprinkhanen met rode, gele en zwarte kleuren, de Moerassprinkhaan. Prachtige beesten om te zien en, zoals de naam al aangeeft, zijn het sprinkhanen die zich thuis voelen in vochtige en moerassige graslanden. De Moerassprinkhaan maakt een hard tikkend geluid en is hierdoor goed op gehoor te herkennen. Zo zijn veel soorten op geluid te herkennen.


Moerassprinkhaan  - Stethophyma grossum (foto: Remco Vos)


Aan vlinders viel er niet meer te zien dan een zwikkie Bruine zandoogjes, maar zoals gezegd tierden de spinnen welig. Er zaten vooral veel Wespenspinnen, zwart-geel gestreepte spinnen met een opvallende zigzaglijn in hun web. Yolanda, Bettie en Remco vonden ze prachtig mooi, maar ik bleef op afstand. Ook kwamen we een enorme Viervlekwielwebspin tegen, zeer indrukwekkend!


Viervlekwielwebspin (Araneus quadratus) - foto: Remco Vos


Helemaal achter in het gebied, in het bosgedeelte, zagen we net als de vorige keren veel kleine kikkertjes en padjes, maar deze keer ook een salamander die zich tussen de vochtige bladeren op de grond had verscholen. We speurden verder, zagen verschillende soorten paddestoelen (ja ja, het leek wel herfst) en een prachtige libel die aan een varen hing, een vrouwtje Blauwe glazenmaker. Yolanda vond ergens nog een schedel van een hond (?) en Remco een of ander vreemd, plat beestje dat waarschijnlijk een wants is.


Blauwe glazenmaker - Aeshna cyanea, vrouwtje (foto: Remco Vos)


Na het Soesterveen namen we nog even een kijkje bij het weiland langs de Turfweg. We waren het hek nog niet door of er was weer controle, deze keer van Jean Meerts van Hove Beaulieu (Op Hees) waar dit jaar voor de 7e keer de lessen "Van Luchtkasteel tot Dassenburcht" plaatsvonden.

Een leuke man, bijna 85 jaar, met veel verhalen over het gebied. Na de uitleg dat we voor Natuurmonumenten inventariseerden werd het direct een leuk gesprek.


Na wat zaken besproken en uitgewisseld te hebben gingen we het weiland in. Hier zagen we tientallen Klein geaderde witjes vliegen, prachtig. Ook hier weer een paring met een duidelijk kleurverschil tussen man en vrouw. Net als de vorige keer waren er ook veel grasmotten (verschillende soorten) en Bonte valkmotten aanwezig.

Bij de poel was er weinig leven, geen libel of juffer gezien. Op de eiken kwamen we weer de rups van de Gevlekte groenuil tegen, in een paar weken uitgegroeid tot een vette en schitterende rups.


rups Gevlekte groenuil - Moma alpium (foto: Remco Vos)


Kortom, het was weer een afwisselende inventarisatie, met meer spinnen en sprinkhanen dan vlinders, maar toch de moeite waard.


Zie voor meer foto's


Remco en Violet


Remco: spinnen