2011-06-26 Inventarisatie Soesterveen

Inventarisatie Soesterveen 

26 juni 2011, door Violet Middelman


Eigenlijk was de inventarisatie voor het Soesterveen gepland voor zaterdag 25 juni jl. maar dat was een regenachtige dag en dus geen goed weer voor vlinders en libellen. De inventarisatie werd verplaatst naar de zondag, waarvoor de weersvoorspellingen een stuk beter waren. Toen we om 10:00 uur op de afgesproken plaats kwamen was het al warm en benauwd. De zon was verscholen achter wolken, de luchtvochtigheid was hoog.

 

Lopend van de auto’s naar het Soesterveen zagen we meerdere rupsen van de Helmkruidvlinder: forse, witte rupsen met gele en zwarte stippen. Het is een niet zo gewone soort: de Vlinderwerkgroep heeft in 2009 op De Stompert een aantal rupsen gevonden, maar verder geen. Een leuke waarneming dus.


Rups Helmkruidvinder - Shargacucullia scrophulariae (foto: Peter van der Wijst)


Toen we een maand geleden in het Soesterveen waren stond er bijna geen water meer in het gebied, er was al weken geen druppel regen gevallen. Maar nu had het de laatste dagen flink geregend en was het weer iets drassiger.

In het gebiedje troffen we diverse soorten rupsen, microvlinders, nachtvlinders en een paar dagvlinders aan, maar de meeste vlinders en libellen vonden het weer niet mooi genoeg om lekker te vliegen. Toch hadden we al snel zo’n 30 verschillende soorten vlinders en libellen ontdekt!

In het achterste gedeelte, in het bos, moesten we goed opletten waar we liepen want overal liepen heel kleine padjes. De donkerbruine ukjes vielen niet op tussen de bruine bladeren op de grond.


Rups Berkeneenstaart - Drepana falcataria (foto: Remco Vos)


Op het eind zagen we een dode libel liggen, een Vroege glazenmaker. De Vroege glazenmaker staat op de rode lijst als kwetsbaar, jammer dus dat dit een dood exemplaar was. Gelukkig zagen we even verderop een Vroege glazenmaker die vrolijk boven het ven rond vloog.

Bettie deed de vondst van de dag: een prachtig zwarte rups met gele vlekken en gekke uitsteeksels. Het bleek de rups van de Elzenuil te zijn, een niet algemene soort. In Eemland heeft de Vlinderwerkgroep deze soort nog niet eerder aangetroffen, het was een mooie afsluiting van de inventarisatie. We hopen de Elzenuil de komende jaren vaker aan te treffen.


Rups Elzenuil - Acronicta alni (foto: Peter van der Wijst)


Zie voor meer foto's


Peter van der Wijst


Remco en Violet.