2011-05-18 Inventarisatie bij Paleis Soestdijk

Inventarisatie bij Paleis Soestdijk

18 mei 2011, door Violet Middelman


Met een select gezelschap gingen we woensdag 18 mei jl. op onderzoek uit bij Paleis Soestdijk. Het was de bedoeling om roofvogels, vogels, vlinders, libellen en andere insecten te inventariseren.

Het was vroeg en bewolkt waardoor er geen activiteit van de libellen was. Nog even een bezoekje gebracht aan een plek waar vorig jaar ijsvogels hebben gebroed.


We verlieten de Paleistuin en gingen met Renger, de bosbeheerder, in de terreinwagen het privébos in, naar een van de daar aanwezige poelen. Hier zagen we direct een aantal Viervleklibellen die net waren uitgeslopen of aan het uitsluipen waren. Uitsluipen is de metamorfose van de in het water levende libellelarve tot het volwassen imago dat we rond kunnen zien vliegen. Het blijft bijzonder dat zo’n forse libel uit zo’n relatief klein huidje kan komen! Nadat ze uit hun te krappe jasje zijn gekropen hebben ze nog een tijdje nodig om de vleugels op te pompen en ‘uit te harden’. Naarmate de tijd verstrijkt wordt de huid harder totdat de libel volledig klaar is voor het leven.


Nadat we de poel hadden gerond en de nabije struiken en bomen hadden afgespeurd op rupsen en andere beestjes was het tijd om naar de volgende poel te gaan.


Uitsluipende viervlek - Libellula quadrimaculata (foto: Peter van der Wijst)


Ook bij deze poel zagen we veel Viervleklibellen, maar troffen hier ook ons eerste vlindertje van de dag, de Kleine herculesspanner. Hij vloog bij de bosbesstruiken en werd opgemerkt door Renger. Op een boomstam vonden we een plakkaat van vlindereitjes en verderop een heel klein micro-vlindertje dat met het blote oog amper te zien was.

Hanneke kwam toevallig langs gelopen en vertelde over haar bevindingen tot nu toe.


Renger bracht haar met de auto naar een andere plek zodat ze niet zo ver hoefde te lopen. Vervolgens haalde Renger ons weer op om naar ‘de poel in het grasland’ te gaan.

Deze poel heeft Renger laten graven, naar model van de Baarnse bosvijver. Hier zagen we geen echte libellen, maar wel een paar juffertjes. Langs de kant stonden kleine, rode paddestoeltjes (waarschijnlijk een zeldzame soort, een wasplaatje) en in het ruige grasland zaten talloze vlinders, kevers en andere insecten.

Na een half uurtje vertrokken Ad en Renger en bleven we met ons drietjes achter.


Kleine herculesspanner - Cepphis advenaria (foto: Violet Middelman)


Peter, Remco en ik liepen door het gras en zaten vlinders achterna in de hoop ze uiteindelijk goed genoeg te kunnen bekijken en misschien zelfs op de foto te zetten. We hebben heel wat soorten vlinders, kevers en andere insecten geteld.

Rond het middaguur belden we Renger dat we wel klaar waren en werden door hem opgehaald. Op de weg terug liet hij ons nog een grote beuk zien die een enorm gezwel had. Het gezwel was groot en dik en was al bijna volledig rondom de stam gegroeid.

Ook hier kwam Hanneke langs gelopen. Na een korte update ging Hanneke verder op zoek naar roofvogels en hun nesten. Voor ons was het tijd om te gaan lunchen, om daarna nog een andere inventarisatie op een andere locatie te doen.


Gezwel beuk - foto: Remco Vos


Al met al was het een heerlijke ochtend en hebben we heel wat gezien. Peter heeft veel verschillende soorten vogels gehoord, wat ook een mooie bijdrage is aan de inventarisatie! We zijn we nog niet klaar met het invoeren en determineren van alle waarnemingen, maar we hopen zeker nog eens terug te mogen komen in het bos om verder te speuren