2011-04-25 Nachtpauwoog

Nachtpauwoog

25 april 2011, door Violet Middelman


Maandag 25 april 2011 (2e paasdag), net als de afgelopen week een blauwe lucht en temperaturen ruim boven de 20 graden. Een mooie dag om weer vlinders en andere insecten te inventariseren. Vandaag was militair terrein De Stompert aan de beurt.                                                                Opvallend waren de grote aantallen Smaragdlangsprietmotten die met tientallen rond de eikenbomen vlogen. Maar dat was niet het mooiste wat we die dag gezien hebben.


Tientallen Smaragdlangsprietmotten - foto: Violet Middelman


De Smaragdlangsprietmot heeft, zoals de naam al aangeeft, zeer lange sprieten (antennen) en hun vleugeltjes hebben een smaragdachtige glans.


Smaragdlangsprietmot - foto: Remco Vos


Van de dagvlinders zagen we Citroenvlinder, Witjes, Kleine vuurvlinders, Bont zandoogje en Boomblauwtje langs vliegen. Van de nachtvlinders zagen we vooral heel veel Gewone heispanners. Opvallend was dat we geen enkele rups van de Hagenheld, Grauwe borstel, Grote beer of wat dan ook tegen zijn gekomen, in tegenstelling tot vorig jaar. Wel zagen we een klein rupsje van de zeldzame Bruine metaalvlinder. En meerdere soorten spannerrupsen.

Op de zandpaden bij de heide zagen we veel Bastaard– en Groene zandloopkevers. Deze kevers zonnen graag op de zandpaden en vliegen telkens weg als je te dichtbij komt, om een paar meter verderop weer te landen op het warme zand.


Paring Bastaardzandloopkevers - foto: Remco Vos


We kwamen bij een heideveld met daarnaast een grasveld. Hier was een familiedag gaande; er werd gevoetbald en gezellig samen gezeten. De voetbal werd door een kind de heide in geschopt. Vader (?) ging de bal halen en walste door de heide heen.

Aan de rand van de heide zag Remco iets groots aan een heideplantje hangen, wat was dat? Het was een prachtige Nachtpauwoog! De grote ogen op de vleugels straalden ons tegemoet op deze zonnige dag. Deze niet algemene vlinder konden we niet bij de voetballende familie achter laten, de kans op een bal op z’n kop was te groot. We hebben het heidetakje waar de vlinder aan hing afgeplukt en een stukje verderop voorzichtig weer neer gezet.


Nachtpauwoog - foto: Remco Vos


Opgewekt met deze mooie vondst liepen we verder om na een paar honderd meter weer een Nachtpauwoog te zien!

Hierna zijn we naar Restaurant Het Hoogt gelopen om met een koel drankje even bij te komen van deze warme en interessante wandeling. Wat een heerlijke dag!

Wil je weten wat we allemaal nog meer hebben gezien vandaag?


Klik hier voor de waarnemingen en hier voor de foto’s.