2011-02-13 Beestjes, ze zijn er weer!

Beestjes, ze zijn er weer!

13 februari 2011, door Violet Middelman


Het is nog winter, maar af en toe is er zo’n dag. Zo’n dag dat de zon schijnt en er geen gure wind is. Zo’n dag om je te koesteren in het prille zonnetje, met de belofte van het naderende voorjaar. Zo’n dag dat ook de beestjes in de natuur actief worden. Je ziet de eerste vliegjes en de vlinders van de Voorjaarsspanners laten zich weer zien. Er zit ergens een Perentak (nachtvlinder) of je vindt opeens een insect in je huis.


Zo vonden wij op 13 februari 2011 een Kleine wespenbok (kever, boktor) in ons huis. Het is een kever met lange poten en een zwart lichaam met gele strepen. Prachtig! Tijdens het zoeken naar beestjes in een heidegebied schrok ik me wezenloos toen er vlak naast me een Houtsnip opvloog. Een Houtsnip is een vogel die volledig vertrouwt op zijn schutkleur en heel lang in het struikgewas blijft liggen. Pas als het hem te heet onder de voeten wordt vliegt hij op. Zonder te roepen, maar wel altijd met luid geflapper van vleugels door het struikgewas.


Wespenbok - foto: Violet Middelman


We zagen een rupsje en een paar kevers, en we wilden nog even kijken in het hoekje waar zich een kolonie zandbijtjes bevindt. Ook al was het een zonnige dag, het leek er op dat er nog geen zandbijtjes actief waren. Te vroeg in het seizoen. Toch ontdekte Remco twee zandbijtjes, waarvan er eentje sloom voor zich uit zat te staren. We konden vrij makkelijk foto’s maken en dachten een Grijze zandbij op de foto te hebben gezet. Het was alleen wel erg vroeg in het seizoen, dus vroegen we bevestiging op het forum van Waarneming.nl.


Grijze zandbij met Stylops melittae - foto: Violet Middelman


Al snel kregen we de reactie dat de bijtjes inderdaad Grijze zandbijtjes waren, maar ook dat ze met een speciale reden zo vroeg in het seizoen al actief waren: een rood puntje wat tussen de segmenten van het achterlijf van het bijtje uitstak. Daar zat een parasiet genesteld, een Zandbijwaaiertje – Stylops melittae.



Grijze zandbij met Stylops melittae (uitvergroting achterlijfje) - foto: Violet Middelman


Stylops melittae is een parasiet. De larve nestelt zich op de achterlijfsegmenten van een (in dit geval) Grijze zandbij en haalt zijn voeding uit de bij. Alleen de mannetjes Stylops komen tot het volwassen stadium, de vrouwtjes blijven in hun omhulsel en krijgen geen vleugels. Het lijkt er op dat de parasitaire vrouwtjes Stylopsen een stof afscheiden die de Zandbij suf maken, waardoor de mannetjes Stylopsen meer kans hebben om te paren.

Al met al een leuke en interessante waarneming waar men weer iets van leert.


Zie hier voor meer info.

En het bewuste topic kan je hier bekijken.