2013-01-26 Sleedoornpage- eitjes zoektocht te Soest

Sleedoornpage-eitjes zoektocht 2013 te Soest

26 januari 2013, door Violet Middelman


Al meerdere jaren wordt er in de winter door het hele land gezocht naar eitjes van de Sleedoornpage, een zeldzame dagvlinder. Omdat deze vlinder zich zelden laat zien is het lastig om een populatie, en de grootte daarvan, vast te stellen aan de hand van de vlinders. Je kan dat beter doen door de eitjes van de Sleedoornpage te zoeken.

De eitjes zijn wit en zo klein als een speldenknopje, voornamelijk te vinden op Sleedoornstruiken. Je kan het beste in de winter zoeken naar eitjes, als de takken van de Sleedoornstruiken nog kaal zijn. Meestal een koude bedoening dus.


Sleedoornpage imago – daar doen we het voor (foto: Peter van der Wijst)


De 2013-inventarisatie van de Sleedoornpage-eitjes te Soest werd georganiseerd door Vlinderwerkgroep IVN Eemland en stond gepland voor zaterdag 26 januari.

Het was tot het laatste moment spannend of het door zou gaan omdat het winterweer - met sneeuw en rijp - roet in het eten kon gooien. Op vrijdagochtend 25 januari ben ik naar de locatie gegaan om te constateren dat er geen sneeuw op de takken lag, maar dat er wel veel rijp was. De rijp zou in de loop van de dag wel smelten, maar hoe zou het er op zaterdagochtend uit zien? Er kwam ook nog eens een sneeuwfront op ons af, wat zaterdag om 11:00 uur bij Soest leek te arriveren.

In overleg met Sicco Ens van de Vlinderstichting lieten we de inventarisatie toch door gaan. Remco ging  ’s ochtends vroeg even snel kijken of er rijp op de takken zat, maar gelukkig was er niets te zien.


Vroege inspectie van de struiken (foto: Remco Vos)


Dus om 10:00 uur stonden we op zaterdagochtend 26 januari bij de strook met Sleedoornstruiken. We lieten een eitje als voorbeeld zien: er was, zoals elk jaar, verwondering over hoe klein de eitjes zijn. Iemand had een liniaal mee genomen, maar die eitjes zijn kleiner dan een millimeter, dus een liniaal met mm’s en cm’s kan alleen maar bevestigen dat een eitje kleiner is dan 1 mm. Een hele uitdaging dus om de eitjes te vinden!

Eitje Sleedoornpage (foto: Remco Vos)


Het team bestond uit 2 medewerkers van de Vlinderstichting; 8 man/vrouw van Vlinderwerkgroep IVN Eemland en 1 gastzoeker van IVN Eemland. We gingen van start bij de strook met de oudere struiken. 

Vol goede moed gingen we aan de slag en in rap tempo werden er eitjes gevonden. De stelling dat er binnen 1 à 2 meter van het ene eitje er nog een eitje zou moeten zitten werd meerdere malen bevestigd. Achter elkaar werden er eitjes gevonden en soms klonk er een vreugdekreet of een rondedansje omdat iemand zijn/haar eerste eitje had gevonden.  Na 31 eitjes in 5 kwartier zoeken was het tijd voor koek en zopie.

Pauze (foto: Peter van der Wijst)


Na deze aangename pauze ging iedereen weer op zoek naar die kleine witte eitjes. We waren nu bij het achterste gedeelte met jonge struiken, waar we in de zomer van 2012 een Sleedoornpagevrouwtje eitjes hadden zien afzetten. Tegen onze verwachting in vonden we hier, na uitgebreid speuren, slechts een stuk of 8 eitjes. We hadden gedacht dat de jonge struiken meer eitjes zouden opleveren dan de oude struiken, maar dat bleek dus precies andersom te zijn. Alleen het voorste gedeelte van de struiken hebben we nog niet kunnen afzoeken omdat er een sneeuwbui los barstte. Dan zie je door de sneeuw de eitjes niet meer en daarom bliezen we de aftocht.

Sneeuwbui (foto: Peter van der Wijst)


Bij Corry stond soep op ons te wachten, dus gingen we iets eerder lunchen dan gepland. Daarna konden we misschien weer verder zoeken. De soep, het lekker warme huis en de gezelligheid bleken toch het einde van de zoektocht want de sneeuw bleef genadeloos vallen.

Op zondag 10 februari as. zullen we de speurtocht naar de eitjes hervatten.


Links naar foto's:


Foto’s Peter van der Wijst


Foto’s Violet Middelman


Filmpje Remco Vos


Beschermhoezen tegen hondenstront… (foto: Peter van der Wijst)