2011-01-30 Sleedoornpage- eitjes Zoektocht te Soest

Vlinders Eemland

Sleedoornpage inventarisatie in Soest

30 januari 2011, door Violet Middelman


Op zondag 30 januari 2011 begon Vlinderwerkgroep IVN-Eemland, onder begeleiding van Sicco Ens van de Vlinderstichting, aan de jaarlijkse zoektocht naar de minuscule eitjes van de zeldzame Sleedoornpage (Thecla betulae).


De dag begon prachtig maar ook teleurstellend: alle takken zaten onder een dikke laag rijp. Schitterend hoe de takken van de Sleedoorn allemaal ijzige doorns hadden gekregen, evenals de takken van de Braam. Het was echter geen doen om de kleine, witte eitjes van de Sleedoornpage te zoeken.


De eitjes die we (Remco en Violet) een week eerder hadden gevonden, konden we laten zien door de rijp met onze adem te ontdooien: langzaam verdween de rijp en kwam er een donker takje tevoorschijn met een rond wit stipje, het eitje.

Eitje Sleedoornpage, sterk uitvergroot - foto: Violet Middelman


De zon liet het afweten dus de rijp zou niet als 'sneeuw voor de zon' gaan verdwijnen. Daar stonden we dan... Wat nu? Gelukkig konden we bij Peter (van der Wijst) terecht voor een koffie/thee/chocomel pauze.

Rond 11.15 uur leek het erop dat de rijp voor het grootste deel verdwenen zou zijn. Vol goede moed liepen we terug naar de plek waar het die dag allemaal moest gebeuren.

 

Er zat nog steeds wel wat rijp op de takken, maar het moest te doen zijn. We wilden beginnen bij “de hoek” - het gedeelte waar eind 2009 een berg bouwaarde was gestort - en vanaf daar naar voren werken, maar hier waren de takken nog te wit van de rijp. Die hoek sloegen we even over en begonnen aan de lange rij struiken. Het eerste eitje werd al snel gevonden maar het bleek een eitje van een Blauwrandspanner (een nachtvlinder) te zijn. Vlak na deze vondst riep Bettie, net een paar dagen lid van de Vlinderwerkgroep, dat ze misschien iets had. En ja hoor, het eerste Sleedoornpage-eitje! En waar er één is, zijn er meestal meer. Zoeken dus!


Ondanks de kou werd er een vuurtje aangewakkerd bij iedereen, een driftige speurtocht volgde. Vervelende bramentakken werden door Sicco vakkundig verwijderd en op een hoop gegooid.

Her en der klonken kreten dat er eitjes of 'ietsjes' gevonden waren. Controle door Sicco, opslaan in GPS en markeren, het ging lekker. Zowel op de jonge aanplant als op de al wat oudere struiken vonden we eitjes.


Vondst eerste eitje door Bettie - foto: Remco Vos


Na een lunchpauze met een warme bak soep (of twee) bij Peter en Gerda was 'de hoek' goed ontdooid en konden we ook daar op zoek. Het ging als een speer, er werden bijna sneller eitjes gevonden dan dat er markeringstouwtjes geknoopt konden worden!.


Alles is afgespeurd en in totaal zijn er 51 eitjes gevonden! Het laatste eitje werd gevonden door Gertjan die juist daarvoor had gezegd "ik ben er wel klaar mee". Hij greep ongeïnteresseerd een tak en ontdekte een eitje. Daarna was iedereen weer des te meer gemotiveerd om nog een eitje te vinden. Maar helaas, hier bleef het bij.

Toch mogen we niet klagen: het is een geweldig resultaat, een record voor Soest zelfs, we mogen er trots en zuinig op zijn!

Zoektocht bij nieuw opschot in “de hoek” - foto: Remco Vos


Daarnaast heeft Jaap van den Berg op 27 januari een eitje van de Sleedoornpage gevonden op een nieuwe locatie in Soest! Tijdens de jaarlijkse inventarisatie is dit eitje bekeken en goedgekeurd door Sicco Ens van de Vlinderstichting. Geweldig nieuws en een knappe vondst van Jaap!