Bruin zandoogje

Bruin zandoogje - Maniola jurtina


Voorkomen: Het bruin zandoogje is de meest getelde vlinder in het Landelijk Meetnet Vlinders. Een algemene standvlinder die verspreid over het hele land voorkomt.


Uiterlijk: Bij het mannetje is de bovenkant van de voorvleugel bruin met een ongekernde zwarte oogvlek in de vleugelpunt. Het vrouwtje heeft op de bovenkant van de voorvleugel een opvallend oranje veld met een meestal witgekernde zwarte oogvlek. De bovenkant van de achtervleugel is bruin.

 

Voorvleugellengte: 21-18 mm

 

Foto’s


Gelijkende soorten: Oranje zandoogje

 

Vliegtijd: Begin juni-eind augustus in één generatie. Dat is een opmerkelijk lange periode voor een vlinder die in één generatie vliegt. De vlinders leven dan ook lang, zo´n 30 dagen en komen verspreid over een lange periode uit.

 

Rups: Half augustus-eind juni. De soort overwintert als jonge of halfvolgroeide rups, verscholen in een graspol; bij zacht winterweer komen de rupsen soms tevoorschijn om te foerageren. De verpopping vindt plaats in een zijden spinsel aan de waardplant, vrij laag boven de grond.

 

Waardplanten: Diverse grassen, waaronder grote vossenstaart, gewoon reukgras, kropaar, ruwe smele, kweek, rood zwenkgras en engels raaigras.

 

Locaties in Eemland:Overal te zien, echter vooral in natuurgebieden, bloenige bermen en braakliggebd terrein.

 

Link:

Vlindernet

 

Bron: www.vlindernet.nl