2018-01-14 Speuren naar de eitjes van de Sleedoornpage in Soest

Speuren naar de eitjes van de Sleedoornpage in Soest

14 januari 2018, door Violet Middelman (update 27-01-2018)


In het najaar van 2017 planden we een weekeind in januari 2018 om eitjes van de Sleedoornpage (Thecla betulae) te gaan zoeken. Een heel weekeind, niet 1 dag zoals we gewend waren. Waarom nu dan wel 2 dagen? Omdat we er een nieuwe locatie bij hebben, die niet onder lijkt te doen aan de ‘vaste’ locatie, waar al sinds 2005 wordt gezocht en gevonden. De populatie in Soest is stabiel en lijkt zelfs groter te worden. Zouden we daar in het seizoen 2017/2018, nu dus, nog een schepje bovenop kunnen doen?!


Op zaterdag 13 januari 2018 kwamen we met zo’n 25 man/vrouw speuren naar de eitjes op de eerste bekende locatie in Soest. Ons recordaantal eitjes daar stamde uit het laatste seizoen, 2016/2017, met 101 eitjes.


Afgelopen september (2017 dus) vonden we daar tijdens een kort bezoek met Sicco van de Vlinderstichting (zonder echt te speuren) in een uur tijd 53 eitjes, iets waar we de voorgaande jaren een hele dag voor moesten zoeken. Wat waren we nieuwsgierig hoeveel eitjes we er bij zouden gaan vinden!


Speuren (foto Violet Middelman)


Omdat we altijd markeren waar we hoeveel eitjes hebben gevonden, kunnen we niet dubbel tellen.

We kunnen wel constateren dat het eitje dat we in september hebben gevonden er nog steeds zit, of is gepredeerd (opgegeten/verloren gegaan). Of dat er 1 of meer eitjes zijn bijgelegd nadat we de markering hadden aangebracht. Alle drie de mogelijkheden werden bevestigd. We hebben dus ook alleen maar ‘nieuwe’ eitjes genoteerd.


Eitjes van de Sleedoornpage (Thecla betulae) met touwtje (Foto Remco Vos)


Het was koud maar droog. Rijp, sneeuw en regen zijn de slechtst mogelijke omstandigheden om naar de eitjes van de Sleedoornpage te zoeken, dus we hadden mazzel!

De start was een beetje haperend qua eitjes die we vonden, maar dat kwam later snel goed. Vooral de jonge struikjes hadden veel eitjes. De teller liep rap op.


Dus, in september vonden we 53 eitjes, zaterdag 13 januari 2018 vonden we er nog eens 95 bij, wat het op die locatie maakt tot een totaal van minimaal 148 eitjes! (locatie Lazarusberg). Onnodig om te zeggen (maar wel leuk) dat we hiermee weer een nieuw record voor Soest hebben neergezet!


Eitjes van de Sleedoornpage (Thecla betulae) (Foto Remco Vos)


Op zondag 14 januari 2018 bezochten we ‘de nieuwste’ locatie in Soest, de middenberm van de doorgaande Koningsweg. Nu waren we met zo’n 15 speurders, een mooi aantal weer!

Van de gemeente hadden we pionnen te leen gekregen zodat het voorbijrazende verkeer met een beetje mazzel iets minder hard voorbij zou gaan razen. Ook de veiligheidshesjes die iedereen droeg maakten duidelijk dat er ‘werk aan de weg’ was.


Eitjes zoeken langs een drukke doorgaande weg (Foto Violet Middelman)


Na een kleine 3 uur zoeken hadden we 60 eitjes gevonden, maar we waren nog niet eens op de helft van het te checken struweel. Het was eerst tijd voor soep, want de inwendige mens behoeft ook aandacht, zeker als je een paar uur in de kou staat te speuren.


Soep!! (Foto Violet Middelman)


Voor de soep vertrokken er 3 mensen maar die werden weer aangevuld door mensen die de middag kwamen helpen met zoeken. Goed geregeld! We hadden niet verwacht dat we ook ’s middags weer zoveel eitjes zouden vinden, maar niet geschoten is altijd mis. Dus vol goede moed gingen we verder met zoeken naar eitjes. Dat ging beter dan verwacht! Maar, zoals  verwacht, kwamen we niet in de buurt van de eindstreep. We hielden om 16.00 uur op, met nog zo’n 150 meter struiken over om te bekijken.

Het resultaat was in ieder geval boven verwachting: we hebben maar liefst 133 eitjes gevonden, en we week erna hebben we er nog 15 gevonden. Met 3 eerder gevonden eitjes, komt het totaal op deze locatie uit op 151 eitjes!


4 eitjes van de Sleedoornpage (Thecla betulae), dat zien we niet vaak (Foto Remco Vos)


Op nog een andere locatie vond Jaap van den Berg nog 1 eitje, en tijdens een korte gezamenlijke zoekactie vonden we er nog 2. Dus hier in totaal 3 gevonden.


Hierdoor komt het totaal aantal gevonden eitjes voor dit jaar in Soest uit op 346!!


Intussen wordt het steeds duidelijker zichtbaar dat de Sleedoornpage het goed naar zijn/haar zin heeft in Soest. Het is voor ons lastig om te duiden waar dit door komt. Een correct beheer? Betere speurneusjes? Andere oorzaken? Wie weet zal de tijd het ons leren.

Hoe dan ook, de locatie Lazarusberg/Noordelijke Eng groeit, de locatie Koningsweg groeit en ook de plek bij de volkstuintjes op de zuidelijke eng (44 eitjes) gaat goed. Nu de bramen op de verschillende locaties onder bedwang zien te krijgen en het onderhoud aan de struwelen optimaliseren (voor zover we dat al niet doen), en dan worden we gewoon een toplocatie voor de Sleedoornpage. Dat is Soest natuurlijk al, maar het kan altijd beter en meer!


d.d. 2018-01-27

Imago Sleedoornpage (Thecla betulae) (Foto Remco Vos)