2017-09-24 Buxusmot

De Buxusmot, een invasieve exoot die nu ook Soest heeft bereikt

24 september 2017, door Violet Middelman


Hij komt steeds vaker in het nieuws, de Buxusmot - Cydalima perspectalis. Niet omdat ie zo mooi is (want dat is hij, héél mooi), maar omdat de rupsen van de Buxusmot leven van de blaadjes van Buxus, en de struiken er uiteindelijk aan dood gaan. Het is voor een micronachtvlinder een forse jongen. Ze zijn wit met een zwarte rand tot vrijwel helemaal zwart, met een parelmoerachtige glans.


Imago Buxusmot - Cydalima perspectalis (Foto: Violet Middelman)


Mensen met prachtig in vorm gesnoeide Buxusstruiken of mooie haagjes in hun tuin balen hier flink van. In Frankrijk zijn er bossen met inheemse Buxus die compleet kaal zijn, allemaal dode bomen.

De Buxusmot is een invasieve exoot, afkomstig uit Azië, en ooit met de import van Buxusstruiken naar Europa gekomen. Langzaam maar zeker heeft deze soort zich steeds meer naar het noorden uitgebreid. 

Niet zo gek dus dat de Buxusmot veelvuldig in het nieuws komt.


Imago Buxusmot - Cydalima perspectalis, donkere vorm (Foto Remco Vos)


In Nederland werd het eerste exemplaar gezien in Boskoop, inmiddels 10 jaar geleden (https://waarneming.nl/waarneming/view/2533986). De soort breidde zich snel uit over het zuiden van Nederland, en naar België en Frankrijk, maar heeft intussen ook de noordelijke delen van Nederland bereikt.


Buxusmot - Cydalima perspectalis pop/cocon (Foto's Remco Vos)


In 2016 zagen we het eerste exemplaar op de Stulpheide bij Baarn/Lage Vuursche, en dit jaar (2017) kregen we in de laatste week van augustus van 2 mensen een waarneming van een Buxusmot in Soest door. En er volgden meer waarnemingen. Intussen zijn we er ook achter waar de ‘brandhaard’ van de Buxusmot in Soest zich bevindt: op de Algemene begraafplaats. We zagen daar vandaag tientallen dode struikjes en struikjes die op sterven na dood zijn.


Dode struikjes (foto's Remco Vos)


De rupsen van de Buxusmot hebben per stadium een ander uiterlijk. Als ze bijna volgroeid zijn dan zijn ze best opvallend, groen met zwart en een zweempje geel.


Rups Buxusmot - Cydalima perspectalis (foto's Remco Vos)


Sommige rupsen overwinteren in een stevig, taai spinsel op de blaadjes van de Buxus. Omdat de Buxusmot het hele jaar door gaat in verschillende stadia hoeft de rups niet perse in zo’n spinsel de winter in te gaan.


Nachtvlindersopstelling met heel veel imago's van de Buxusmot - Cydalima perspectalis (Foto's Steve Wullaert (België))


Bestrijding is vrijwel niet mogelijk… Het beste is om de Buxus te vervangen voor een andere soort struik, zoals liguster. Let op, doe de dode struikjes niet in de GFT-kliko maar bij het restafval!


Spinsel Buxusmot - Cydalima perspectalis (foto Remco Vos)


Dat ze een ware plaag kunnen vormen blijkt wel uit de berichten van een Belgische vlindervriend van ons, die op 1 avond zo’n 2000 Buxusmotten op zijn lichtval kreeg!


Buxusmot - Cydalima perspectalis, exemplaar met donkere streep (foto Remco Vos)