2017-05-28 Tropische temperaturen op de Stompert

Tropische temperaturen op De Stompert

28 mei 2017, door Violet Middelman


Na een vrij koud voorjaar was de zomer opeens daar! Gisteren ruim 30 graden en vandaag zaten we ook al snel boven de 25 graden. We hadden een inventarisatie gepland op de Stompert, en namen enkele leden van IVN Eemland en de fotowerkgroep van IVN Eemland mee op speurtocht. We begonnen om 10:00 uur, maar toen was het al behoorlijk zweten in de zon. Zouden de vlinders en andere beestjes wel zin hebben om zich in deze hitte te bewegen?


Op een bramenstruik, in de schaduw van het bladerdak van de bomen, zagen we een mannetje en een vrouwtje van de Geelbandlangsprietmot zitten. Het verschil tussen het mannetje en vrouwtje van deze soort is goed te zien aan de antennes: die van de mannetjes zijn nog langer dan die van de vrouwtjes.


Geelbandlangsprietmot - Nemophora degeerella (man + vrouw) (foto Remco Vos)


Boven de heide vlogen tientallen vlinders rond, voornamelijk de Gewone heispanner - Ematurga atomaria.

Bij deze soort is het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes ook goed te zien aan de antennes: die van de mannetjes zijn sterk geveerd, die van de vrouwtjes zijn gewoon recht-toe-recht-aan. De mannetjes kunnen met deze antennes de feromonen (seks-lokstoffen) van de vrouwtjes ruiken. Door alle extra ‘veertjes’ aan de antennes is hun reukoppervlak vergroot en kunnen ze dus beter ruiken.


Gewone heispanner - Ematurga atomaria (vrouw + man (foto Violet Middelman & Remco Vos)


Op de hei zagen we veel rupsjes van de Bruine metaalvlinder - Rhagades pruni. Deze vlinder heeft een paar slechte jaren gekend, maar doet het de afgelopen 2 jaar weer goed. De imago’s (de volwassen vlinders) hebben geen roltong en kunnen dus geen nectar tot zich nemen (i.t.t. zijn neefje de Metaalvlinder, welke wel een roltong heeft). Hun leven als vlinder duurt dan ook niet veel langer dan een paar dagen. Maar dat hoeft ook niet, het belangrijkste is de voortplanting.

Bij deze soort is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes ook weer goed te zien aan de antennes: die van de mannetjes zijn geveerd, die van de vrouwtjes niet.


Bruine metaalvlinder - Rhagades pruni (foto Remco Vos)


Tijdens het speuren naar de rupsen van de Bruine metaalvlinder viel de blik van iemand van de fotowerkgroep op een vlindertje. Een blije kreet volgde ‘Oooooh, wat een mooitje!’ Nou Ineke, dat was zeker een mooitje, het Roodbont heide-uiltje, een plaatje om te zien. Goed gevonden!


Roodbont heide-uiltje - Anarta myrtilli (foto Remco Vos)


Er werd een fladderend insect gesignaleerd, een Mierenleeuw. Mierenleeuwen vallen onder ‘overige insecten’ maar houden qua uiterlijk het midden tussen een waterjuffer en een grote gaasvlieg. Mierenleeuwen leven in zanderige gebieden. De larven leven in een kuiltje in het zand waar ze de beestjes die in hun kuiltje vallen opeten. De kuiltjes bevinden zich voornamelijk onder overstekende richeltjes in het zand.


Zwartkopmierenleeuw - Myrmeleon formicarius (foto Remco Vos)


Op meerdere bladeren van de eik vonden we mijnen van de Zilvermijnmot. Onder het zilverkleurige ´vel´ van de blaasmijn zagen we prachtig rood/gekleurde rupsjes zitten, klaar om te gaan verpoppen.  Schitterende rupsjes, maar wel klein.


Zilvermijnmot – Acrocercops brongniardella (foto Remco Vos)


Het was een leuke en gezellige inventarisatie, maar tjonge jonge, wat was het heet. Elk plukje schaduw dat we zagen werd benut om een beetje af te koelen. De brandende zon had absoluut geen medelijden met ons, en half gestoofd kwamen we na 3 uur weer terug bij de parkeerplaats. Moe en warm, maar voldaan.


Even lekker in een stukje schaduw staan (Foto Violet Middelman)


Zie voor meer foto's:

Kleine Poppenrover -Calosoma inquisitor (Foto Remco Vos)