Vlinders Eemland
Een nieuw seizoen, maar het komt langzaam op gang
door Remco Vos
Eind maart, de temperaturen beginnen eindelijk weer wat normaler te worden. De dagen zo rond de tien graden de nachten af en toe nog iets aan de frisse kant. Maar de vlinders beginnen weer tevoorschijn te komen. Een nieuw vlinderjaar kan weer beginnen, wij hebben er erg veel zin in!!
Tijdens onze werkzaamheden in het Soesterveen dit jaar hebben we op 23 januari de eerste microvlinders alweer gezien. Een Diamantborsteltje (Acleris cristana) en een Kameleonbladroller (Acleris hastiana).
Foto Diamantborsteltje - Acleris cristana (Foto: Remco Vos)
Enkele dagen later zagen we de eerste Voorjaarszakdrager (Bankesia conspurcatella) al in onze tuin rondfladderen. Pas half maart zagen we deze soort bijna dagelijks ’s ochtends vroeg, ze vliegen zo tussen 8 en 11 uur.
Foto Voorjaarszakdrager - Bankesia conspurcatella (Foto: Remco Vos)
Op 31 januari hebben wij samen met Sicco Ens van de Vlinderstichting in Soest gezocht naar de eitjes van de Sleedoornpage (Thecla betulae) en vonden er 51. Enkele dagen later hebben we nogmaals gezocht en vonden er nog 13 en begin maart tijdens snoeiwerkzaamheden door de Gemeente Soest hebben we er nog 5 gevonden. In totaal dus 69 eitjes dit jaar. (zie hier)
Foto Eitje Sleedoornpage – Tecla betula (Foto: Violet Middelman)
Half maart zijn we op een beetje lekkere dag eens op de Stompert gaan kijken of er nog zombiebijtjes waren, oftewel Grijze zandbijen met Zandbijwaaiertjes (Stylops melittae). En ja hoor er vlogen er een paar rond, enkele vonden het blijkbaar al lekker genoeg. Tijdens een kort rondje door het gebied zagen we ook een Voorjaarsbladroller, en onze eerste dagvlinder van het jaar, een Dagpauwoog.
Foto Grijze zandbij – Andrena vaga met Zandbijwaaiertje – Stylops melittae (Foto: Remco Vos)
Op 20 maart hadden we eindelijk tijd om eens te gaan smeren, en ook het weer was goed genoeg. Temperatuur iets onder de tien graden en een beetje miezerregen. Op een van onze vaste smeerplekken hadden we een aantal bomen bespoten met een wijnmengsel (rode wijn + suiker) en ook met smeer (stroop, jam en nog wat ingrediënten). Op het wijnmengsel kwamen de meeste vlinders af, op het smeer zaten er aanzienlijk minder.
Er kwamen in totaal 45 imago’s verdeeld over 6 soorten af op de mengsels; 1x Kleine voorjaarsuil (Orthosia cruda); 30x Bosbesuil (Conistra vaccinii) ; 7x Wachtervlinder (Eupsilia transversa) ; 1x Gevlekte winteruil (Conistra rubiginea) ; 3x Dubbelstipvoorjaarsuil (Anorthoa munda) ; 3x Tweestreepvoorjaarsuil (Orthosia cerasi). Op de bomen zaten ook 3 exemplaren van de Voorjaarskortvleugelmot (Diurnea fagella), maar niet op het smeer maar aan de andere zijde van de boom.
Foto meerdere bosbesuilen (Conistra vaccini) op boom (Foto: Remco Vos)
De dag erna was het een iets kouder maar zijn we toch weer een kijkje gaan nemen. Helaas had de regen van die dag het wijnmengsel van de bomen gespoeld, dus maar even gauw wat nieuwe opgespoten. Het resultaat was inderdaad een stuk minder, maar 16 imago’s hadden het smeer gevonden. Wel weer zes soorten maar nu een andere soort erbij, een Nunvlinder (Orthosia gothica).
Foto Nunvlinder - Orthosia gothica (Foto: Remco Vos)
Op 25 maart vond Alrik dat het tijd werd om eens met licht op de Stompert te gaan staan, helaas werd een hele frisse avond.
Maar toch kwamen er 3 soorten op het licht af ; 3x Tweestreepvoorjaarsuil (Orthosia cerasi) ; 9x Lente-orvlinder (Achlya flavicornis) ; 2x Vroege spanner (Biston strataria).
Ook hadden we enkele bomen bespoten met het wijnmengsel maar helaas liet geen enkele vlinders zich verlokken tot het proeven van dit kostelijke goedje. Wel zat er een Voorjaarskortvleugelmot (Diurnea fagella) op één van de bomen.