2015-07-04 Kersenspinner, de klapperrrrr van de week

Vlinders Eemland

Kersenspinner, de klapperrrrr van de week

2015-07-04, door Violet Middelman


Een weekje vakantie, gewoon thuis in Eemland, maar toch bleken we uiteindelijk in een stroomversnelling terecht gekomen te zijn! En dat was niet met een kano op de Eem…

Wat was er dan gebeurd?


Omdat het mooi weer leek te worden hadden we een weekje vrij genomen. Het werd een week met tropische temperaturen en heerlijk zwoele avonden en nachten, perfect nachtvlinder-weer.

Op verschillende locaties in Baarn en Soest lokten we nachtvlinders met ons laken en licht. Zo’n 250 soorten kwamen langs, waaronder verschillende zeldzame soorten nachtvlinders.


Foto met vol laken (foto Violet Middelman)


Elke avond was anders, met wisselende resultaten. Vrijdag 26 juni en woensdag 1 juli waren  echte topavonden, we zijn toen pas rond 3.30 uur gestopt en zagen 150 soorten of meer.

Donderdag 2 juli viel door hevig onweer en fikse regenbuien in het water.


Foto onweer (Foto Remco Vos)


Vrijdag 3 juli bezochten we een plek in Baarn. Het was wederom een tropische dag geweest, en de temperatuur zou niet onder de 22 graden gaan komen.

Het beloofde weer een spectaculaire avond met veel soorten te gaan worden, maar eigenlijk viel het een beetje tegen. Het bleef lang rustig op het laken, pas na middernacht kwam er wat meer actie in de tent.


Foto samenspannende nachtvlinders (Foto Remco Vos)


Er kwam iets aangevlogen, oranje van kleur. Ik dacht misschien een Oranje Iepentakvlinder of zo. De vlinder ging echter niet op het laken zitten maar verdween ergens in het gras. Remco vond hem terug en plaatste hem op het laken.

Toen de vlinder stil zat konden we hem goed bekijken en toen we de boeken er op na sloegen bleek het een Kersenspinner te zijn.

Zeldzaam in NL. Leuk, maar vooral ook een prachtig mooie vlinder om te zien!


Foto Kersenspinner - Odonestis pruni (Foto Remco Vos)


‘s Morgens vroeg kwamen we thuis en raadpleegden Vlindernet.nl

Ja, het moest wel een Kersenspinner zijn, maar o jee, al 15 jaar niet gemeld in NL...

We waren moe, en dat beïnvloed je determinatievermogen nog wel eens, maar toen we een paar uur later weer wakker werden konden we alleen maar constateren dat het hem echt was.

Via twitter kregen we bevestiging van diverse kanten, en met 30 graden plus waren we in de zevende hemel.

 

Een echte, hele echte, prachtige man Kersenspinner...

Deze schoonheid vliegt nu weer ergens in Baarn rond. Hopelijk treft hij een mooi vrouwtje, want waar er 1 Kersenspinner is, zouden er toch meer moeten zijn?!


Foto Kersenspinner - Odonestis pruni (Foto Peter van der Wijst)


Na een berichtje op twitter ging het helemaal los. De Vlinderstichting reageerde dat het een SPECTACULAIRE waarneming was, en zowel binnen als buiten Nederland werd het bericht verspreid.

Op maandag plaatste de Vlinderstichting een nieuwsbericht op Natuurbericht en op de site van de Vlinderstichting zelf. VARA’S Vroege Vogels plaatste een bericht en we werden door de Gooi- en Eemlander en het AD benaderd voor meer info. En dat allemaal om deze mooie nachtvlinder…

Wat een week, en wat een uitsmijter!


Foto Kersenspinner - Odonestis pruni (Foto Peter van der Wijst)


Linkje naar de mooiste vlinders van onze vlindervakantie in Eemland (de komende tijd zullen er nog foto's meer toegevoegd worden)