2014-05-11 Monnikenbos, IVN Eemland 80 jaar

Vlinders Eemland

Monnikenbos, IVN Eemland 80 jaar

11 mei 2014, door Remco Vos


Terwijl op het Gagelgat een grote groep IVN’ers zich had verzameld voor activiteiten rondom het 80 jarig bestaan van IVN Eemland, zoals een groenmarkt en het startpunt van diverse wandelingen, stond een gedeelte van de vlinderwerkgroep klaar op het Monnikenbos om de langskomende wandelaars te laten zien wat de groep zoal doet.

Wachtervlinder - Eupsilia transversa (foto Remco Vos)


Helaas kwam de regen af en toe met bakken uit de lucht en kregen wij kort nadat we er waren een telefoontje dat de wandelaars niet bij ons langs zouden gaan komen. Ondanks de regen hebben we toch maar een korte inventarisatie in dit leuke gebied gedaan. Net zoals eerder op de Stompert zagen we toch wel wat vlinders vliegen en enkele leuke rupsen en andere soorten insecten.


Berkenwants - Elasmucha grisea  (foto Remco Vos)


Onder een eik zagen we twee rupsen op de brandnetel zitten, dit waren de rupsen van de Eikenvoorjaarsuil, een niet veel voorkomende nachtvlinder, maar hier in Eemland treffen we deze regelmatig aan. Op de foto zie je een net vervelde rups, zijn afgeworpen huidje zie je liggen, net zoals zijn oude zwarte kopje.

Eikenvoorjaarsuil - Orthosia miniosa (Remco Vos)


De regen was ook enkele imago’s teveel geworden, in een plas vonden we meerdere verzwakte maar nog net levende vlindertjes. We hebben ze eruit gehaald en op bomen gezet. Misschien redden ze het toch nog eventjes.

Thera spec. (foto Remco Vos)


Op het laatst gingen we ook nog even snel op het heideveldje kijken, Joke wilde een Nachtpauwoog zien. De afgelopen weken hadden we meerdere malen een exemplaar in de heide zien zitten en ook deze keer zagen we er eentje zitten. Hierna zijn we naar het Gagelgat gegaan om te kijken hoe de sfeer er daar bij hing.

Kleine nachtpauwoog - Saturnia pavonia (foto Remco Vos)


Zie voor meer foto’s:


Violet en Remco

Roodtipbasterdweekschild - Malachius bipustulatus (foto Remco Vos)