2014-04-06 Kroonvogeltje en mini´s

Kroonvogeltje en mini´s

06 april 2014, door Violet Middelman


De eerste vlinderinventarisatie op De Stulp dit jaar was een feestje, alleen al door de prachtige Krentenbomen die volop in bloei stonden. Door het uitblijven van de zon bleven ook de dagvlinders en libellen weg, maar er was nog genoeg ander moois te zien.


De ochtend begon druilerig, maar tegen de tijd dat we op pad gingen probeerde het zonnetje toch door te komen. Er vielen ook nog enkele spetters maar dat was niet noemenswaardig.

Door het voornamelijk uitblijven van de zon zagen we geen dagvlinders of libellen vliegen. Dat is altijd jammer, maar toch kwamen we voldoende aan onze trekken met (voornamelijk mannetjes van) de Gewone heispanner, zoals de naam al zegt een echte soort van de heidegebieden. Ook zagen we meerdere rupsen van de Hageheld, een harige en kleurige rups.


Hageheld - Lasiocampa quercus  (foto Remco Vos)


Er werden ook een aantal kleine vlindertjes gevonden die de naam Variabele heidebladroller dragen. Dit is een zeldzame soort (ook hier geeft de naam weer aan dat het een soort van heidegebieden is) die we elk jaar op De Stulp aan treffen. Deze soort voelt zich hier blijkbaar goed thuis!

Variabele heidebladroller (foto Remco Vos)


Gezellig keuvelend liepen we door de heide, op zoek naar meer moois. We zagen vrij weinig vlinders, rupsen en ander leuks, maar het afspeuren van een paar stammetjes van een prachtig mooie krent leverde nog wat leuke ukkepukjes op, waaronder de Gewone eikenvouwmot - Phyllonorycter quercifoliella


Gewone eikenvouwmot (foto Violet Middelman)


Om te laten zien hoe ontzettend klein zo’n ukje is hebben we een foto gemaakt met een vinger bij het vlindertje. De prachtige tekening die dit soort kleintjes hebben zie je met het blote oog niet, daar heb je echt een uitvergroting op je scherm voor nodig! Op onderstaande foto zit rechts naast de vinger een wit streepje, dat is de micro-vlinder.


Vinger met mini-micro (foto Violet Middelman)


Het microvlindertje op bovenstaande foto is op onderstaande foto sterk uitvergroot. Bijzonder toch, dat zulke kleine wezentjes zo’n mooie tekening kunnen hebben?!

Witte eikenvouwmot - Phyllonorycter harrisella (foto Violet Middelman)


Verder lopend richting het Gentianenven kwamen we 2 mannelijke exemplaren tegen van de Driehoornmestkever. Waarom weten we dat het mannetjes waren? De 3 ‘stekels’ bij het halsschild zin bij de kerels groter dan bij de vrouwtjes.


Driehoornmestkever – Typhaeus typhoeus (foto Remco Vos)


Er werd ook een ‘nest’ met heel jonge rupsjes gevonden. We hebben nog geen idee van  welke soort, maar hopelijk kunnen we ze de komende week zien opgroeien en er alsnog een naampje aan hangen. Anders jammer maar helaas.

.

Rupsjes onbekend (foto Violet Middelman)


Aangekomen bij het Gentianenven (tjonge, wat een boel water zeg, zo nat hebben we het nog niet eerder gezien) ontdekten we op een boomstam een heel mooie nachtvlinder met een mooie naam; het Kroonvogeltje. 


Kroonvogeltje - Ptilodon capucina (foto Dick Nagelhout)


Ondanks het iets tegenvallende weer hadden we toch een heerlijke inventarisatie achter de rug met mooie waarnemingen!


Zie voor meer foto’s:


Alma Dijkgraaf


Dick Nagelhout


Remco Vos en Violet Middelman

Krent in bloei (foto Dick Nagelhout)