2012-07-29 Inventarisatie Monnikenbos

Inventarisatie Monnikenbos

29 juli 2012, door Violet Middelman


29 juli, 's middags, bezochten we het Monnikenbos,  o.a. op zoek naar het Heideblauwtje. Het was lekker weer, niet te warm en met een paar stapelwolken. Er stond wel een aardige wind, maar het leek toch goed genoeg voor vlinders.

Naast dagvlinders kwamen we ook nachtvlinders tegen; het begon meteen al met de Bonte grasuil, een mooi getekende nachtvlinder die we bij het Monnikenbos nog niet eerder hadden gezien.


Bonte grasuil - Cerapteryx graminis (foto:Remco Vos)


Terwijl we de rupsen van de Sint Jacobsvlinder aan het tellen waren zagen we een andere nachtvlinder. Zacht groen van kleur, prachtig om te zien: de Groene weide-uil.


Groene weide-uil - Calamia tridens (foto: Dick Nagelhout)

 

Dagvlinders zagen we natuurlijk ook. Zoals een Landkaartje die een halve vleugel kwijt was. Maar ook Gehakkelde aurelia, Dagpauwoog , Klein geaderd witje, Atalanta, Hooibeestje en Bont zandoogje vlogen rond. Het Bruin zandoogje was echter oppermachtig qua hoeveelheid vlinders, tientallen exemplaren vlogen er rond.

Bruin zandoogje - Maniola jurtina (foto: Dick Nagelhout)

 

Ook vlogen er verschillende soorten blauwtjes rond. Het Icarusblauwtje overheerste vandaag maar ook het Heideblauwtje liet zich zien. En natuurlijk de Kleine vuurvlinder met zijn prachtig rode vleugeltjes met zwarte vlekjes.


Kleine vuurvlinder - Lycaena phlaeas (foto: Bettie Walland)

 

Een andere schoonheid die we tegen kwamen was de Metaalvlinder. Dit is een dagactieve nachtvlinder met een mooie metallic blauw/groene kleur vleugels. De mannetjes van deze soort hebben geveerde antennen, de antennen van de vrouwtjes zijn niet geveerd.

 

Metaalvlinder - Adscita statices (foto: Monique van Buuren)

 

Zie voor meer foto’s:


Bettie Walland


Dick Nagelhout


Monique van Buuren


Remco & Violet


 

Hageheld - Lasiocampa quercus ,rustend in de Struikheide. (foto: Monique van Buuren)

Icarusblauwtje - Polyommatus icarus (foto: Monique van Buuren)